top of page
  • Tore Danielsen

Gåsejakt i feriemodus

Den femte juli 2016 ankom to forventningsfulle nordmenn, nærmere bestemt Marianne og meg, Knistad Herregård utenfor Skövde i Sverige for å prøve gåsejakt i feriemodus! Dette var Mariannes første, men mitt andre besøk på Knistad. En fantastisk jaktkveld for to år siden hadde gitt mersmak.

Hornborgasjön

I Norge er det er ikke mye vilt som er jaktbart de to første ukene i fellesferien. I praksis ingenting. Hos vår gode nabo i øst derimot, pågår det flere steder såkalt "skyddsjakt" på gjess i mai, juni og juli. Denne reguleringsjakten er til for å kontrollere bestanden av gjess, først og fremst grågås og kanadagås, som mange steder har eksplodert de siste årene. Den veldige veksten skjer ofte på bekostning av andre verdifulle fuglearter. Knistad Herrgård utenfor Skövde disponerer jaktrettighetene på eiendommen til godset Stora Bjurum som ligger ved foten av den kjente og myteomspunne Hornborgasjön. Hornborgasjön er berømt for sine mange traner og vadefugler, og det er laget utallige TV programmer om innsjøen. Det er på de store åkrene og markene like sør for sjøen at reguleringsjakten på grågås i regi av Knistad Herrgård finner sted. I år fikk Knistad Herrgård fellingstillatelse fra fylket på 200 gjess, og gjennom sin hotelldrift tilbyr de overnattingspakker med gåsejakt til interesserte jegere. Naturen rundt Hornborgasjön er svært vakker med sitt bølgende og harmoniske landskap, ispedd idylliske småbruk og en rik flora. Det lett å forstå at denne frodige og vannrike delen av Sverige har vært et eldorado for jakten på vadefugl, gjess og ender gjennom århundreder. Sjøen befinner seg nemlig midt i den naturlige trekkruten for fugler mellom Sveriges to største innsjøer; Vänern og Vättern. I våre dager er Hornborgasjön i utgangspunktet totalfredet og har status som fuglereservat.

Knistad Herrgård

Denne flotte eiendommen nordøst for Skövde har tilhørt forskjellige svenske adelsfamilier gjennom århundrene. De siste årene har herregården, med hovedbygning fra 1700-tallet, fungert som hotell. Et konsept som er ganske vanlig i Sverige nå for tiden. Dette besøket var mitt andre besøk med gåsejakt på dette stedet. Første gang var i juni 2014. Da var vi fire jegere som felte 23 gjess i løpet av et par ettermiddagstimer. Fredag 27 juni 2014 ble en uforglemmelig kveld! Det er veldig trivelig å besøke Knistad Herrgård. Rommene er koselige og maten er av beste gourmet-kvalitet. Atmosfæren er avslappet og uformell. Samtidig er stedet preget av eleganse, kultur og historie. Personalet på herregården gjør sitt aller beste for at gjestene skal ha et hyggelig opphold. Det finnes en stor golf bane rundt Herregården, - for de som måtte være interessert i dette. Det er ikke så mange hoteller i Sverige som har ansatt en profesjonell yrkesjeger, men det har Knistad Herrgård. Andreas Lindgren gjør en fantastisk jobb med å tilrettelegge og gjennomføre de ulike jaktene som arrangeres. I tillegg til gås finnes det også muligheter for å jakte rådyr, elg, hjort og villsvin på Stora Bjurum sitt terreng om høsten.

Gåsetrekk

Det var en blandet gruppe med svenske, danske og norske jegere som dro ut på jordene sør for Hornborgasjön om ettermiddagen den femte juli 2016 for å jakte gås. Jegerne ble strategisk plassert i ulike "diken" eller grøfter med omkring 25 meters mellomrom. Tanken var at gjessene skulle fly over jegerne på kveldstrekket mellom Hornborgasjön og de frodige, grønne engene sør for sjøen. I bilen på vei til jaktområdet så vi tusenvis av grågjess som beitet på et frodig jorde på naboeiendommen . "Dette ser lovende ut", tenkte vi. Men jakten denne kvelden skulle vise seg å ikke bli fullt så enkel som vi hadde tenkt. Gjessene valgte alle andre fluktruter enn over der hvor jegerne befant seg. Valgte å fly på høyre og venstre flanke bortenfor skytterrekka, som oftest utenfor skuddhold. Noen gjess fløy over jegerne, men de fleste av disse fløy alt for høyt til at de kunne skytes på. På forhånd hadde vi fått beskjed om at maksimal skyteavstand på gjess var 20 meter. Likevel, noen av de få gjessene som kom for nær jegerne måtte bite i støvet. Men da jakten nærmet seg slutten var det bare felt 4-5 gjess i det området hvor vi satt. Mens naboposten holdt på med å pakke sammen for kvelden, kom plutselig en liten flokk med grågjess over oss. De var på skuddhold. Jeg kastet hagla til skulderen og sendte to av gjessene i bakken. Det var utvilsomt kveldens høydepunkt for vår del - en double på overtid. Melior Super GT patronene i haglstørrelse US3 gjorde jobben sin.

Selv om resultatet av kveldsjakten var milevis unna "jubelkvelden" den 27 juni 2014, ble det likevel en spennende opplevelse hvor vi så tusenvis av gjess på vingene. Bare synd at været var for fint, slik at de fleste gjessene fløy veldig høyt og godt utenfor skuddhold. Men "jakt er jakt", som man pleier å si. Man har aldri noen garanti for storfangst, selv om forutsetningene er de aller beste. Dessuten, dersom jakten alltid blir en suksess vil vel spenningen etter hvert bli borte. Til sist; Hva jeg satte alle mest pris på denne kvelden var at Marianne var med meg ut i felten. Iført full kamuflasje og med mobilkamera i hånd var hun et hyggelig selskap og en god moralsk støtte hele kvelden. Hun syntes kveldsjakten var en spennende opplevelse, så det er nok ikke siste gang hun blir med meg på gåsejakt!

Siste innlegg:
bottom of page