top of page
  • Tore Danielsen

Den Store Fasanjakten på Eskjær


På store danske gods er kanskje 157 fuglevilt på paraden etter jakten ikke spesielt mye. Men for oss nordmenn som deltok på fasanjakten på Eskjær Hovedgård nord for Skive på Midtjylland første søndag i advent, den 27. november 2016, representerte denne jakten en overflod av fuglevilt og rikelig med skuddmuligheter!

Eskjær Hovedgård

Det har i årenes løp utviklet seg en tradisjon med å avholde en større fasanjakt på dette flotte godset på Midtjylland i slutten av november, og denne populære jakten hadde 15 års jubileum i år. Flere av jegerne som deltok på den første jakten for 15 år siden, var også med på jakten den 27 november i år. Eskjær Hovedgård har røtter helt tilbake til 1300-tallet, da det visstnok sto et forsvarsverk her, herav vollgraven som omslutter hovedbygningen. Godsets nåværende eier er Birger Schytte, og det var forøvrig han som ledet jakten den 27 november. Noe han gjorde på en profesjonell og utmerket måte. Hugo Jensen, som har ansvaret for organiseringen og salg av skytterplasser på jakten, gjorde også en veldig bra jobb. Alex Pedersen som er stedets viltvokter (skytte) fortjener også en takk for sin iherdige innsats - både før og under jakten! Godsjakt på fasaner er mindre vanlig på Jylland enn andre steder i Danmark. De virkelig store - og dyre - fasanjaktene foregår på de store godsene og slottene på Fyn, Sjælland, Falster og Lolland. På Jylland derimot, er det rådyrjakt og hjortejakt som er høystatus. Fuglejakt er selvsagt også populært, men ikke i samme omfang som lenger øst i Danmark. De siste årene har det til stor glede for mange vokst frem steder på Jylland med veldig bra fuglejakt. Et eksempel på dette er Klitgaard Gamefields nord for Aalborg. Eskjær Hovedgård nord for Skive, hvor denne jakten ble arrangert, er et annet godt eksempel.

Tre nordmenn på fasanjakt i Danmark

For meg som ofte er alene nordmann på jakt i Danmark, var det faktum at det deltok to andre nordmenn på denne jakten en veldig positiv og hyggelig overraskelse! Det var Lars Fredrik Gyland fra Flekkefjord, bosatt i Kristiansand, og hans 14 år gamle sønn Nils Henrik som hadde tatt turen til Danmark for å gå på jakt. Jeg traff dem allerede under frokosten på Super Speed 1 på vei ned til Danmark. Lars Fredrik kom bort til meg ved bordet jeg satt og spurte om jeg skulle på fasanjakt. Det skulle jeg selvfølgelig, svarte jeg, og dermed var praten i gang. Lars Fredrik hadde med børse til Danmark, men ikke Nils Henrik. Han må vente et par år før han kan få eget Dansk Jagttegn. I det første drevet på jakten fikk Lars Ferdrik og jeg poster ved siden av hverandre. To av de beste postene, - antagelig fordi vi var gjestejegere. Det viste seg snart at Lars Fredrik var en fantastisk skytter, og han skjøt mange fasaner med hagleløpene på drillingen sin! Han var også heldig med mange av de andre postene han fikk tildelt i løpet av dagen, og fikk derfor gleden av å felle mye fugl på sin første drivjakt på fasan i Danmark!

Fasanjakt med gamle hanebørser

Det deltok et sted mellom 20 og 25 jegere på Eskjærjagten i år, unge som gamle. En ung kvinnelig jeger som var på sin første fasanjakt felte 10 fasaner denne dagen. Det deltok mange hyggelige folk på jakten, men to jegere som virkelig gjorde inntrykk på meg var noen litt tilårskomne herrer med gamle hanebørser! Den ene het Søren og eide en hanebørse som var 140 år gammel, men som fungerte utmerket under hele jakten. Søren felte denne dagen flere fasaner enn de aller fleste med sitt gamle klenodie av et våpen. At dette gamle våpenet på praktisk jakt fungerte like bra som, eller bedre enn min moderne Beretta skytemaskin, var virkelig en overraskelse! Det er fascinerende å se at våpen like dem våre tippolderforeldre og tipp - tippolderforeldre brukte i andre halvdel av 1800-tallet, fungerer den dag i dag! Den andre jegeren med hanebørse på Eskjærjakten denne dagen var børsemakeren Per Søndergaard Langvad fra Viborg. Søren har sitt eget firma; PL Guns, og han selger mange flotte og elegante våpen til jegere og skyttere. I likhet med Søren, er Per dessuten en hyggelig gentlemann. Per skjøt med en hanebørse som var 120 år gammel, produsert av en våpensmed i Glasgow, Scotland på slutten av 1890-tallet. Også Per felte mange fasaner med den gamle hanebørsa si, og helt på slutten av dagen, nede ved fjorden, felte han ei rugde (sneppe) med et flott skudd!

Viltparade med 157 fuglevilt

På Eskjær ble det denne dagen jaktet fra morgen til kveld, fra soloppgang til solnedgang, og på paraden på slutten av dagen lå det 157 fuglevilt, fordelt på 4 rugder, 150 fasaner og 3 ringduer. Det burde også ha ligget to rev på paraden, men det gjorde det ikke. Undertegnede bommet på en rev i fjerde drev, og også i det siste drevet ble skjøt et par jegere etter en rev som også unnslapp viltparaden. Men neste gang jeg besøker Eskjær skal ikke reven slippe like billig unna...

Siste innlegg:
bottom of page