top of page
  • Tore Danielsen

Rapphønsjakt i Sønderjylland


Søndag den 24. september var det endelig klart for årets eneste rapphønsjakt. Etter en god natts søvn i den lille landsbyen Gram, satte vi kursen sørvestover mot tettstedet Skærbæk og den danske «prærien» mot havet i vest. Dette prærie-lignende landskapet kalles for øvrig for «heden» av de fastboende. Midt ute på heden, nærmere bestemt på Hedebovej 33, bor den danske jegeren og jaktarrangøren Bjørn Nielsen. Det var Bjørn vi hadde gjort en avtale med om å jakte rapphøns og eventuelt annet lovlig småvilt denne dagen. Siden det fortsatt var september, var verken fasan eller hare lovlig vilt ennå, kun rapphøns, ender og eventuelt bekkasiner. Nå er det kanskje ikke så veldig mange nordmenn som er interessert i å skyte de små bekkasinene Bjørn er for øvrig en svært trivelig og jovial kar i sine beste år. I likhet med undertegnede, har han drevet med jakt og skyting siden guttedagene, og han kan virkelig sitt «fag». Bjørn kan nok tilby det meste av fuglejakt i Danmark; rapphønsjakt, fasanjakt, andejakt, rugdejakt, bekkasinjakt og gåsejakt på eiendommer som han eier, leier eller forvalter. For de som måtte være interessert i å jakte hos Bjørn kan han kontaktes på bnjagt87@gmail.com.

Rapphønsjakt med Gammel dansk hønsehund og Vorsteher

Jaktformen vi skulle forsøke denne dagen var jakt med stående fuglehund. For anledningen var to gamle danske hønsehunder og en strihåret vorsteher med på jakten. Gammel dansk hønsehund er en sjarmerende og tradisjonsrik dansk rase som har blitt brukt på rapphønsjakt på «heden» i generasjoner. Nå var de to hønsehundene som deltok på jakten kanskje ikke Danmarks beste fuglehunder, men helt på slutten av dagen fikk hannhunden Victor en fin stand etterfulgt av felling av fugl. For øvrig var det nok vorsteheren Charlie som jobbet best og hardest i løpet av dagen. Charlie fikk en flott stand omtrent midt på dagen, men dessverre på naboens eiendom! Da fuglene ble reist, var de for langt inne på naboens enemerker til at jeg kunne skyte. Charlie var også en flink harehund, for midt på dagen tok han selv livet av en hare som nærmest hoppet opp på ham fra et hull i bakken!

Rapphøns på «støkk»

Det hadde regnet svært mye i området før vi ankom, og Bjørn var litt i tvil om jakten i det hele tatt kunne gjennomføres. Mye vann og søle gjorde jakten vanskelig og anstrengende for så vel tobeinte som firbeinte. Det ble veldig mye gåing for oss alle. Jeg må vel ærlig innrømme at jeg aldri har gått så mye på jakt i Danmark noensinne! Som regel sitter vi i en vogn når vi er på jakt i Danmark, og blir transportert fra «såt til såt» med traktor eller firehjulstrekker. Men mot slutten av dagen oppdaget vi til sist et fint kull med rapphøns på en av åkrene vi besøkte. Siden hønsehundene var utslitte og Charlie var reist hjem for dagen, bestemte vi at jeg skulle gå innpå fuglene selv og skyte på «støkk» slik vi gjør på fjellrypejakt i Norge. Jeg felte da to fugler i to ulike situasjoner; en hann og en hunn. Nå fikk også hønsehunden Victor nytt mot og ble med på jakten. Han fikk en fin stand, reiste en rapphøne som tok en god sving rundt hele jaktlaget, før jeg svingte hagla gjennom fuglens fluktrute og felte den. Det ble tre rapphøns på meg denne dagen. Etter min mening et godt resultat de særdeles vanskelige og ekstraordinære forholdene tatt i betraktning. Bjørns gjestfrihet og generøsitet var i en særklasse og vi fikk oppleve en flott dag på heden som avslutning på vår jakttur til Danmark i september 2017!

Siste innlegg:
bottom of page