top of page
  • Tore Danielsen

Bruk signalfarger når du jakter sammen med andre!Bruker du signalfarger når du er på jakt kan det redde liv - ditt eget! Det er mange trender som har funnet veien fra USA til Europa og Skandinavia, noen er gode og endel er dårlige. Men en trend fra USA som jeg synes er en veldig god trend, er trenden med å bruke signalfarger som rødt og «blaze orange» når man jakter sammen med andre jegere.

Frivillig men fornuftig

Her hjemme på berget er det fortsatt frivillig om man vil bruke signalfarger når man jakter sammen med andre eller ikke. I mange Amerikanske stater er det ikke slik. Der er det påbudt. Påbudet gjelder i mange tilfeller når flere jegere jakter sammen, gjerne i forbindelse med hva Amerikanerne kaller «Upland hunting» etter fuglevilt på åker og eng eller i skogen. I USA er det mest vanlig at man jakter fuglevilt sammen med andre, men storvilt alene. I Norge er det ofte motsatt; Mange norske jegere jakter elg eller rådyr med et jaktlag, men ryper eller skogsfugl alene. Uansett hva det er man jakter på, mener jeg at det er fornuftig å bruke signalfarger som en del av bekledningen når man jakter sammen med andre. På dager der mange våpen er samlet på et relativt avgrenset geografisk område, må sikkerheten alltid være i høysetet. Jeg har i løpet av mitt jegerliv sett for mange farlige situasjoner som har vært et resultat av at den som har skutt rett og slett ikke har vært oppmerksom på hvor de andre jegerne har befunnet seg i terrenget. Jegere kler seg ofte i jordfarger, gjerne i ulike nyanser av grønt, brunt og grått. En jeger i felten kan ofte være nesten umulig å få øye på dersom vedkommende står stille. Og det med å stå eller sitte stille, ja det er hva man somoftest gjør når man er på post!

Signalfarger gjør at andre ser deg

Det er selvfølgelig ikke for viltet sin skyld at man bruker signalfarger. Det er for de andre skytterne sin skyld. Det er for at de andre skal ha de aller beste muligheter til å se deg og oppdage deg FØR de eventuelt gjør noe så dumt og uansvarlig som å avfyre et skudd i din retning. For med så mange andre ting i livet, er det ikke alltid at dette med kommunikasjon fungerer optimalt når mange forskjellige jegere jakter sammen. Jaktlederen kan være stresset eller uoppmerksom. Kanskje han eller hun glemmer å fortelle en av jegerne hvor de andre postene er plassert i terrenget. Det finnes også jegere som ikke alltid er like flinke til å lytte, til å motta beskjeder eller til å følge instruksjoner fra jaktledelsen. Noe av det som kjennetegner oss mennesker er vår ufullkommenhet og vår feilbarlighet. Derfor må vi gjøre alt hva vi kan for å redusere risikoen for farlige situasjoner på jakt, situasjoner som kan få fatale konsekvenser! En annet tankekors er dette; Som ellers i befolkningen finnes det jegere som har et rusproblem eller bruker psykofarmaka eller andre medisiner som kan påvirke deres personlighet og vurderingsevne. Selvinnsikten er kanskje heller ikke alltid på topp hos slike jegere, og de skjønner ikke alltid at de av hensyn til de andre jegerne, burde ha lagt børsa på hylla fram til de er friske nok til å kunne gå på jakt sammen med andre. Men uavhengig av hvem det er man jakter sammen med, så er det alltid en stor fordel å være synlig for de andre!

Bør du bruke signalfarger på fuglejakt?

Som de fleste vet er hjorteviltet fargeblinde. Det samme gjelder villsvin. Disse viltartene vil derfor ikke bli skremt av jegerens signalfarger. Men med fugleviltet er det helt annerledes; Fugleviltet ser farger veldig tydelig. På duejakt, gåsejakt, eller ved jakt på villender, er det derfor helt håpløst å bruke signalfarger dersom du ønsker å komme på skuddhold. Min personlige erfaring med rypejakt og skogsfugljakt i 17 år er at signalfarger ikke påvirker denne jakten nevneverdig. Uavhengig av om du jakter med hund eller ikke, så har disse fuglene oppdaget deg lenge før du har oppdaget dem. Det er fugler som lever det meste av sitt liv på bakken, og som kjenner vibrasjonene i bakken fra både hund og jeger før du har oppdaget fuglene. Når flere jegere jakter rype eller skogsfugl sammen, ja da vil jeg definitivt oppfordre til å bruke signalfarger. Da har man somoftest god kontroll på hvor de andre skytterne befinner seg i terrenget i forhold til seg selv. Det gir økt trygghet, som igjen kan gi bedre treffsikkerhet når fuglen endelig letter!


Comments


Siste innlegg:
bottom of page