top of page
  • Marianne Danielsen

Om å spise vilt

Jeg hører ofte at folk syns at jakt er fælt og at det er grusomt å ta livet av et dyr. Mange av disse som mener dette har midlertid ikke problemer med å gå på butikken og kjøpe kjøtt der. Og da tenker jeg: hva ville de selv vært — en kylling som lever hele sitt liv i et industribygg, aldri ser solen og blir kjørt til slakteren i en trailer eller en fasan som lever ute i det fri og dør raskt av et hagleskudd?

Jeg spiser kjøtt fra butikken jeg også, men jeg tror at dyrene som lever ute i naturen har det fritt og godt. De er som oftest mindre syke, de vokser senere og har derfor rykte på seg for å være magrere, inneholde mer protein, vitaminer og mineraler enn industrifremstilt kjøtt. Ville dyr spiser heller ikke fôr som inneholder genmodifiserte ingredienser, ei heller får de antibiotika. Jeg opplever også at ville dyr har mer smak siden de vokser senere og har et mer variert kosthold. Kjøttet tar smak av hva dyret spiser. Vi har for eksempel fått grågås som smaker av kantarell eller tiur som har et hint av tyttebær- og blåbærsmak.

Jakt har en annen side ved seg også som er bra, og det er naturopplevelsen. Det å sitte på en åker og se soloppgangen farge himmelen rød mens naturen våkner til liv. Eller å iaktta en en hjort en tidlig morgen i et snødekt landskap mens den bleke vintersolen er i ferd med å bryte gjennom morgendisen. Eller å gå hele dagen på fjellet etter en rype, uten å få noe, men likevel kjenne seg tilfreds fordi en har brukt kroppen og opplevd fin natur og flott landskap. Det er flotte naturopplevelser som det er fint å ta med seg i en stressende hverdag.

Det er godt å være ute i naturen og kjenne at en er en del av den. Det gir også større respekt for naturen, dyret og for maten en spiser. Det samme opplever nok mange av de som har gård og lever tett innpå dyrene. Det er lettere å kaste gammelt kjøtt fra butikken enn noe en har produsert, fanget eller skutt selv.

Selv skyter jeg verken med hagle eller rifle, men jeg er gjerne med på jakt og skyter med en Canon. Jeg tilbereder også gjerne viltet. En oppskrift som jeg ofte bruker er baconsurrede fasanfileter. Viltkjøtt er magert og kan fort bli litt tørt, derfor er det fint å spekke kjøttet med litt bacon. Dette er en lettvint rett som passer i en travel hverdag. Her kan man også bruke grønnsaksrester som en har liggende i kjøleskapet. Fasan ligner veldig på kylling og kalkun i smaken, så til denne retten kan man også bruke kyllingfilet.

Baconsurret fasan med båtstekte poteter

Ingredienser:

Filet av fasan

Bacon, 1-2 skiver med bacon til hver filet

1 hvitløkfedd

1 ss dijonsennep (eller annen sennep)

2 ss olivenolje

Salt

Pepper

Tilbehør (her kan man ta de grønnsakene man måtte ha i kjøleskapet):

Poteter

Gulrot

Hele hvitløksfedd

Søtpotet

Brokkoli

Olivenolje

Urter

Salt

Pepper

Bland ett presset/hakket hvitløksfedd med sennep, olivenolje, litt salt og pepper. Gni filetene inn i marinaden. La gjerne kjøttet få marinere seg et par timer. Surr bacon rundt filetene. Ha filetene over i en ildfastform.

Del potetene i båter. Skjær søtpotet og gulrot i staver og del brokkolien i mindre biter. Hvitløksfeddene kan deles og stekes med skallet på. Ha alt over i en ildfast form og hell olivenolje over. Hvor mye olje en vil ha er smak og behag, jeg er ganske generøs med oljen. Dryss over salt, pepper og urter og bland godt. Jeg bruker ofte oregano, basilikum, ramsløk eller en kombinasjon av disse. Stek på 225˚ i ca. 30 minutter.

Siste innlegg:
bottom of page