top of page
  • Tore Danielsen

På besøk i Skandinavias største jaktbutikk


Du har kanskje sett det på venstre side av E45 på din vei gjennom Danmark. Det store bygget som det står Østjysk Våbenhandel på, det som ligger omtrent midt mellom Horsens og Vejle. Her finner du faktisk Skandinavias desidert største jaktbutikk, med et kolossalt utvalg av våpen, klær og utstyr.

Østjysk våbenhandel er verdt et besøk

Jeg har alltid bare duret forbi denne butikken i full fart på min ville ferd mot Sønderjylland, Fyn eller Sjælland. Men fredag den 20. september tok jeg meg tid til en stopp. Jeg hadde i forkant vært inne på butikkens flotte hjemmeside; huntinglife.net, og fristelsen til å stoppe ble rett og slett for stor. Det angrer jeg ikke et sekund på, for maken til utvalg av våpen og utstyr har jeg aldri sett i hele mitt snart 50 år lange liv, muligens med unntak av hos Cabela`s i USA. Østjysk Våbenhandel går imidlertid alt vi har av jaktbutikker her hjemme i Norge en høy gang, ja i dette lokalet finnes det våpen og utstyr for mange hundre millioner kroner, muligens enda mer! Også utvalget av jaktklær er formidabelt, med alt fra røffe villmarksklær til eksklusive tweed dresser for godsjakten. En egen avdeling for dameklær finnes det også, og det er første gang at jeg har sett noen slik i en jaktbutikk. Dessuten har butikken sin egen skytebane under lokalet.

Et mekka for våpenentusiaster

I butikken finnes det meste av kontinentale jaktvåpen, både rifler og hagler. Alt fra «rimelige» grunnmodeller til de mest eksklusive, håndlagde våpen. Butikken kan skilte med å ha den største Beretta avdelingen utenfor Italia, og i en glassmonter sto butikkens dyreste hagle; en håndlaget Beretta SO10 i kaliber 20 med gullgravering og med skjefte som blir tilpasset kjøperen, til 690 000 danske kroner. En Beretta er med andre ord ikke bare en Beretta! For meg som er en hagleentusiast var det moro å se på det enorme utvalget av hagler som fantes. I Browning avdelingen traff jeg på trivelige Peter, som hadde jobbet i butikken i mange år. Peter var en «Browning-mann» for han mente at Browning sine hagler var mer solid laget enn Beretta sine. «En Beretta kan holde i 10 år før den må på «sygehuset», det vil si til børsemakeren, men en Browning varer livet ut» forkynte han, og fortsatte med å fortelle at han hadde hatt en Browning i 30 år, og skutt over 16 000 fasaner med den, uten noen mekaniske problemer. Peter lot meg prøve en Browning B725 Black Gold i kaliber 20 med 76 cm løp som han tok ned fra hylla. Han mente dette ville være et våpen som passet meg bra. Ja, jeg må innrømme at det var et våpen som virkelig appellerte til meg, bare synd at akkurat denne modellen ikke er tilgjengelig på det norske markedet. Butikken hadde også et enormt utvalg av Caesar Guerini hagler i ulike prisklasser. Noen av disse var svært pene, andre i overkant jålete, vel og merke etter min smak. For jeg liker pene hagler uten alt for mye gull og jåleri. Peter tok meg så med en tur bort til våpenskap avdelingen og demonstrerte noen flotte våpenskap, hvis pris overgikk verdien av alle mine jaktvåpen til sammen! Etter omvisningen vanket det gratis kaffe, og selv om jeg ikke kjøpte noe denne gangen, så er det garantert en butikk jeg kommer til å besøke igjen på min neste tur til Danmark!

Siste innlegg:
bottom of page