top of page
  • Tore Danielsen

Klassisk fuglejakt i det sønderjyske


Hva står på menyen når Bjørn Georg Nielsen inviterer til klassisk fuglejakt utenfor Ribe i Sønderjylland? Ja, det fikk 12 ivrige jegere hvorav 7 av dem nordmenn oppleve en mild, solrik og nærmest vindstille lørdag helt i slutten av november. Morgensolen sendte sine gylne stråler mot meg da jeg svingte inn på Hedebovej 33 i Skærbæk kommune den 30. november. Uvanlig mange biler sto oppstilt på gårdsplassen til Bjørn denne flotte morgenen, for det var dags for en av årets store fellesjakter på fasaner, ender og annet småvilt. Jeg har vært på jakt i det sønderjyske med Bjørn to ganger tidligere, og har skutt rapphøns og krikkender sammen med ham på «heden». Men jeg hadde enda til gode å prøve meg på de sønderjyske fasanene, og så frem til å få bryne meg på dem denne gang. Jeg registrerte at mange av Bjørns medhjelpere, folk som stiller opp som drivere, apportører eller begge deler, allerede var på plass på gården og var klare for å gjøre sitt ytterste for at det skulle bli en god dag for alle. Under frokosten, eller «morgenmaden» som det heter på dansk, hilste jeg for første gang på to andre nordmenn som var kommet helt fra Asker for å delta på jakten. Det var Tore og Alexander som håpet å felle sine første fasaner i Danmark, noe de også lyktes med! Det er alltid hyggelig å møte andre nordmenn på jakt i utlandet, og spesielt hyggelig var det at Tore fortalte at denne bloggen, toresjaktturer.com, hadde inspirert ham til å ville forsøke fasanjakt i Danmark. Kanskje ikke så rart siden han definitivt har rett navn! Frokosten bød også på et hyggelig gjensyn med «svensken», den ivrige jegeren Martin Svensson fra Blekinge i Sør-Sverige, som jeg jaktet fasaner med på Eskjær hovedgård utenfor Skive i 2016 og 2017.

Rough shooting og drivjakt på fasaner

Etter frokost informerte Bjørn oss om at han ville forsøke en kombinasjon av rough shooting og drivjakt denne dagen. Med andre ord at vi ikke bare skulle «stå» på jakt, men også «gå» på jakt. På denne måten ville de mange hundene komme til sin rett, for det var både stående og støtende fuglehunder med denne dagen, ikke bare apporterende hunder. Rough shooting eller walked-up shooting som det også kalles, er en vanlig jaktform på fuglevilt hvor man går i terrenget etter viltet. Når fuglen støkkes, typisk av en støtende hund, kan den skytes og felles av jegeren. Vi begynte dagen med å gå langs langstrakte remisser og hegn ute på de vide åkerne. Landskapet i Sønderjylland er svært flatt og gir assosiasjoner til Midtvesten i USA. De støtende hundene arbeidet ivrig og iherdig, og fasaner ble felt jevnt og trutt. Jeg la merke til at fasanene her var litt mindre enn de vanligvis er, og at de oppførte seg litt annerledes, ja de lignet nesten litt på rapphøns i sin adferd. Trolig var de av typen Michigan blueback, som er litt mindre enn en «vanlig» ringfasan, og som har karakteristiske blågrå fjær på vingene og nedre del av ryggen. Personlig synes jeg det var en flott avveksling i det å gå opp fasanene. Det er første gang jeg har felt fasaner med denne jaktformen i Danmark, for stort sett står jeg på post og skyter fugler i motskudd når jeg er på fasanjakt i dette landet. I Skottland derimot, har jeg felt mange fugler i forbindelse med denne jaktformen, også ryper og fasaner. På formiddagen ble det dessuten skutt fasaner i remissene for stående fuglehunder, for det var både Vorsteher og Weimaraner med på jakten. Men drivjakt ble det også, og to gode «såter» ble drevet av omtrent midt på dagen. Skyttere ble plassert på ulike poster rundt to forskjellige skogholt, mens hunder og drivere gikk inn blant trærne og fikk fuglene på vingene. Tidvis var det mye som skjedde, mange fugler som lettet og mange skudd som ble avfyrt. Som vanlig med litt varierende resultat, men antall felte fasaner steg likevel jevnt og trutt utover hele dagen.

Også ender på menyen

Omkring klokken tre på ettermiddagen var vi ferdige med fasanjakten og skulle prøve oss på stokkendene. Skytterne ble plassert rundt et vannhull hvor stokkendene var, og driverne gikk inn for å få fuglene på vingene. Dessverre lettet mange av endene og fløy av sted før skytterne var i posisjon og var klare til dyst, og derfor mistet vi nok en del skuddsjanser. Men det ble likevel felt 8-10 stokkender, mange av dem fine, høye og vanskelige fugler. Dessverre måtte jeg avbryte jakten etter at vi var ferdige med stokkendene, fordi jeg skulle med ferja fra Hirtshals til Kristiansand samme kveld. Kjøreturen fra Sønderjylland til Hirtshals er drøy, den tar nesten fire timer, og i 2017 presterte jeg og Marianne å komme for sent til ferja! Det tok jeg ingen sjanser på denne gangen, og hadde på forhånd bestemt meg for å dra før kl. 16.00. Resten av jaktlaget reiste hjem til Bjørn for å nyte et velfortjent, varmt måltid, og etterpå var seks av skytterne klare for et kveldstrekk på krikkender og stokkender. Ifølge Martin Svensson som deltok på kveldstrekket, ble det felt rundt 20 ender den kvelden, noe som gjorde at det totale antall felte fuglevilt for dagen endte på 102. Lørdag den 30. november 2019 ble en uvanlig mild, flott og solrik dag, og det på en tid av året hvor været ofte er surt og kaldt. Sol og fint vær er en luksus på denne tiden av året, og det hyggelige selskapet gjorde definitivt ikke dagen noe dårligere!

Siste innlegg:
bottom of page