top of page
  • Tore Danielsen

Test av grønne haglepatroner i kaliber 12


Vi jegere burde være blant de ivrigste når det gjelder å ikke etterlate oss avfall i naturen! Plast er noe av det aller verste vi kan forsøple naturen med, for det kan ta mange tiår før den forsvinner. Mange tror at stålhaglpatroner er de mest miljøvennlige haglpatronene, men faktum er at disse etterlater en stor plastforladning etter skuddet som blir værende i naturen. Så selv om man plukker opp den brukte tomhylsa etter skuddet, noe som burde være en selvfølge, så har man likevel etterlatt seg plast i naturen på grunn av forladningen. Men nå har det endelig kommet såkalte «grønne» eller miljøvennlige stålhaglpatroner på markedet. Disse har ennå ikke kommet til Norge, men de selges i Danmark og i andre land. Patronene har en haglkopp eller forladning av biologisk nedbrytbart materiale som maisstivelse eller papp, og denne forsvinner etter svært kort tid. Green Shot patronene fra den anerkjente spanske produsenten Armusa har en forladning laget av maisstivelse og alkohol, som brytes ned av fukt. Jeg gjorde et eksperiment og la en slik haglkopp i et glass med vann, og etter snaue tre timer var den fullstendig borte! Stålhaglpatronen Regal fra britiske Gamebore er laget med tanke på det Danske markedet, da det er blyforbud i Danmark. Denne patronen har en haglkopp av papp som også brytes ned svært raskt når den blir eksponert for fukt. Min påstand er at det ikke er hva slags haglmateriale som benyttes i patronen som er det viktigste med tanke på miljøet, men hvor lite plast som blir igjen i naturen etter skuddet! Selvsagt er blyhagl giftigere enn stålhagl og vismuthagl, men stålhagl er lite egnet til for eksempel rypejakt, på grunn av rikosjettfaren ved treff i stein eller fjell. Personlig tenker jeg at blyhagl ikke er noe stort problem på rypejakt fordi haglene spres over så enorme områder. Ja, det blir omtrent som å pisse i havet! På skytebaner og i våtmarksområder er situasjonen selvfølgelig en helt annen! Jeg har i denne testen valgt å vurdere 8 ulike patroner ut fra to forskjellige kriterier; skuddbilde og miljøvennlighet. Når det gjelder sistnevnte, så ser jeg på tre faktorer; forladning, hylsemateriale (plast eller papp) og haglmateriale. Med andre ord så vil en patron med biologisk nedbrytbar haglkopp, papphylse og stål eller vismut som haglmateriale, være den beste miljøpatronen! Også i denne testen bruker jeg min Beretta SV10 Prevail og skyteavstanden er målt opp til 25 meter. Siden brorparten av de patronene som testes er stålhaglpatroner, og siden disse patronene vanligvis skyter vesentlig trangere enn blyhaglpatroner, er det brukt sylinder choke, med andre ord en så åpen choke som mulig, i denne testen.

Bascheri & Pellagri Valle Steel 12/70 32 gr US 4

Treff i gul sirkel: 11 Treff i rød sirkel: 18

Denne stålhaglpatronen er ny på det norske markedet. Det er utvilsomt en god patron med et utmerket skuddbilde og svært god dekning, ikke minst siden hastigheten er rundt 440 meter per sekund! Men det mest miljøvennlige alternativet i denne testen er den ikke da denne patronen både har plastforladning og plasthylse. Men ifølge importøren Magne Landrø AS er haglkoppen «laget av en plasttype som er 10 ganger raskere nedbrytbar ute i naturen i forhold til andre haglpatron produsenter sin plast forladning.» Plast er tydeligvis ikke bare plast, ifølge importøren.Men hvordan dette skjer og hva slags teknologi som er brukt skriver importøren ingenting om. Dette er informasjon som jeg etterlyser. En klart negativ ting med patronen er at den har en grell rekyl, og at den kun kan brukes i trykktestede stålhagl-godkjente hagler. Denne patronen gjør seg nok definitivt best i en rekyldempende halvautomat, og ikke i en lett over/under! Ja selv med min 3,4 kilo tunge hagle var rekylen på grensen til det ubehagelige!

Karakter miljøvennlighet: 3. Karakter skuddbilde: 6. Samlet karakter: 4,5

Mike Hammer Green Shot stål 12/70 32 gr US 5

Treff i gul sirkel: 7 Treff i rød sirkel: 15

Om denne patronen er oppkalt etter den kule, skyteglade, fiktive privatdetektiven fra 1940-tallet, Mike Hammer, skal være usagt, men de har samme navn! Patronen et pent skuddbilde og relativt jevn dekning. Hastigheten er litt lavere enn hos den forrige patronen jeg testet, rundt 410 meter i sekundet, noe som gir en langt behageligere rekyl samt en bedre skyteopplevelse. Som nevnt har Mike Hammer patronene en forladning eller haglkopp som brytes ned ved kontakt med fukt, og dette skjer ekstremt raskt. I et glass vann forsvinner forladningen etter noen timer, og ute i naturen er den helt borte etter noen få dager. Denne patronen har signalrød plasthylse. Signalfargede hylser er helt klart best da de er lettere å finne igjen i vegetasjonen etter at ejektoren har kastet dem ut av våpenet. For det hjelper jo lite at haglkoppen forsvinner om plasthylsa blir igjen i naturen! Karakter miljøvennlighet: 5.

Karakter skuddbilde: 5. Samlet karakter: 5

Mike Hammer Green Shot stål 12/70 28 gr US 4

Treff i gul sirkel: 10 Treff i rød sirkel: 7

Denne 28 grams patronen fra Mike Hammer er velegnet for sideliggeren med åpne choker, og har dessuten en miljøvennlig papphylse i tillegg til den miljøvennlige haglkoppen. Siden haglene er et nummer større enn hos patronen over blir skuddbildet selvsagt litt mer glissent, men samtidig har hvert hagl høyere anslagsenergi. Fordelen med en papphylse er at den går relativt raskt i oppløsning og går tilbake til naturen dersom man skulle glemme å plukke den opp, eller man ikke finner den igjen i krattet. Denne patronen er utvilsomt den mest miljøvennlige patronen i denne testen; både hylsa, haglkoppen og haglene er miljøvennlige. Men det er foreløpig et åpent spørsmål hvorvidt denne patronen vil fungere på jakt i regnvær, siden både hylse og haglkopp er følsomme for fukt.

Karakter miljøvennlighet: 6. Karakter skuddbilde: 4. Samlet karakter: 5

Mike Hammer Green Shot stål 12/70 32 gr US 3

Treff i gul sirkel: 4 Treff i rød sirkel: 4

Den tredje og siste av Mike Hammer sin linje av patroner som jeg testen denne gangen, var en patron i haglstørrelse US 3, beregnet på litt større vilt som hare, gås, rev og rådyr. Siden haglene er større, er der vesentlig færre hagl i patronen, noe prøveskytingen tydelig viser. En ting er sikkert; denne patronen bør skytes med vesentlig trangere boring enn sylinder choke på 25 meters hold, for skuddbildet i denne testen er uforsvarlig glissent! Til denne patronen anbefaler jeg ½ choke, noe som tilsvarer full choke ved bruk av blyhagl, for å få god nok dekning!

Karakter miljøvennlighet: 5. Karakter skuddbilde: 2. Samlet karakter: 3,5

Gamebore Regal stål 12/70 28 gr US 5

Treff i gul sirkel: 1 Treff i rød sirkel: 12

Denne fancy patronen fra britiske Gamebore var en av de patronene som jeg hadde høyest forventninger til i testen. Også denne patronen er velegnet for sideliggeren med inntil 1/2 trangboring med sin lette 28 grams ladning. Haglkoppen i denne patronen er laget av papp eller cellulose, som raskt brytes ned i naturen. Testskytingen viste en stor fin sverm, men dessverre med dårlig dekning i sentrum av svermen. Kan dette ha noe med at haglkoppen er av papp å gjøre? Jeg ble så overrasket over den dårlige dekningen i sentrum av svermen at jeg skjøt et par testskudd med en annen hagle også. Resultatet ble det samme; dårlig dekning i sentrum av blinken med bare 1 hagl i gul sirkel som er ca. 7 cm i diameter. Så skjøt jeg et skudd med forbedret sylinder, og resultatet ble straks litt bedre; 5 hagl i gul sirkel og 11 hagl i rød sirkel. I motsetning til de fleste andre stålhaglpatronene i denne testen, så bør nok ikke denne patronen brukes med sylinder choke på annet enn svært korte skuddhold under 20 meter! Med denne patronen anbefaler jeg å bruke ¼ eller ½ choke på 25 meters hold!

Karakter miljøvennlighet: 5. Karakter skuddbilde: 3. Samlet karakter: 4

Eley VIP Bismuth 12/70 36 gr Eng 6

Treff i gul sirkel: 12 Treff i rød sirkel: 21

Denne giftfrie vismut patronen fra britiske Eley har en forladning som kalles for «photo degenerable wad». Det er en haglkopp av en spesiell type plast som brytes ned ved hjelp av sollys. Jo mere lys haglkoppen blir eksponert for, dess fortere forsvinner den. Men hva skjer om den havner i vann, under en rot, løvblader, eller på andre mørke steder? Erfaringer fra Danmark viser at det kan ta lang tid, gjerne mange måneder før denne haglkoppen brytes ned selv om den ligger i direkte sollys. Men forhåpentligvis er det meste borte til neste jaktsesong starter! Skuddbildet hos denne er jevnt og pent, og patronen gir svært god dekning. Et godt alternativ til rypejakten eller rugdejakten i Norge eller til rapphønsjakten i Sverige. Den er nok også fin til fasaner i Danmark tidlig i sesongen når skuddholdene ikke er for lange, men de relativt små haglene kan nok fort bli litt marginale til høye fasaner i desember!

Karakter miljøvennlighet: 4. Karakter skuddbilde: 6. Samlet karakter: 5

Gamebore Grouse Extreme bly 12/65 31 gr Eng 6

Treff i gul sirkel: 6 Treff i rød sirkel: 34

Enkelte vil kanskje stusse over at en blyhaglpatron er med i testen av grønne haglpatroner, men som sagt; etter min mening er det ikke hva slags materiale haglene er laget av som er det viktigste, men hvor mye plast skuddet etterlater i naturen. Denne patronen har en forladning laget av god gammeldags saueull og etterlater ingen plast i naturen dersom man plukker opp tomhylsa etter skuddet. Det er en patron som i utgangspunktet er laget for drivjakt på ryper i Skottland og Nordengland hvor skuddholdene ofte er lengre enn under tradisjonell rypejakt i Norge. Det er sikkert en god patron, men den skyter svært trangt, også med sylinder choke på 25 meters hold. Skuddbildet er heller ikke optimalt med en del sammenklumping av hagl på venstre side. Den kan nok likevel være et godt valg, for eksempel til jakt på fjellrype, hvor skuddholdene kan bli drøye og på godt over 25 meter!

Karakter miljøvennlighet: 4. Karakter skuddbilde: 4. Samlet karakter: 4

Nitedals Spesial Retro bly 12/65 30 gr US 7

Treff i gul sirkel: 17 Treff i rød sirkel: 24.

Nok en miljøvennlig blyhaglpatron som har blitt med i testen. Jeg mener at denne patronen er miljøvennlig fordi den både har papphylse, samt en forladning i god gammeldags filt. De er begge biologisk nedbrytbare. Med andre ord; i denne patronen er det ingen plast som kan forsøple! Dessuten er skuddbildet uten tvil det peneste i testen, ja det er nærmest optimalt, med en svært god dekning over alt på skiva. Selvsagt trekker det litt ned med tanke på miljøet at patronen er ladet med blyhagl, men ved rypejakt i fjellet blir blyhaglene spredd over så store områder at blyforurensningen ikke engang er målbar!

Karakter miljøvennlighet: 5. Karakter skuddbilde: 6. Samlet karakter: 5,5

Siste innlegg:
bottom of page