top of page
  • Tore Danielsen

Fjellrypejakt i NjardarheimI mai klarte jeg å kuppe et dagskort for rype på et av Statskog sine terrenger i Njardarheim ved Rosskreppfjorden. Den 17. september var det endelig klart for årets eneste dag på jakt etter rype. Det er få andre jaktformer som byr på like vakre naturopplevelser som høstjakten på fjellrype på våre aller øverste topper.

Søndag 17 september kl 04.00

Hva får en godt voksen mann til å stå opp klokken 4 på morgenen for å reise på rypejakt? For det var akkurat det jeg gjorde. Klokken 04.15 fylte jeg termosen med kaffe, og klokken 04.30 satt jeg i bilen. Det var fortsatt bekmørkt, men mildt og varmt for årstiden da jeg kjørte fra Kristiansand, og satte kursen opp Setesdalen. Kjøreturen fra Kristiansand til Njardarheim tar i underkant av tre timer, og omkring klokken 7.30 var jeg i terrenget, og var skuddklar!

Dagskovte på èn rype

Dagskvoten for rypejakt i Njardarheim er i år på èn rype. Det kan være en fjellrype eller lirype, men uansett bare èn rype totalt. Det er ikke veldig mye, men så er der heller ikke så veldig mange ryper igjen i Njardarheim. De få rypene vi har der må vi ta godt vare på. Det er liten vits i å overbeskatte den lille bestanden, med det resultat at rypa kan forsvinne helt fra dette majestetiske fjellplatået. Det ville være svært trist, for Njardarheimen og fjellrypa, ja de hører liksom sammen.

Et kull på 8 timer

I løpet av mine rundt åtte timer med blodslit i terrenget støkket jeg bare et eneste kull med fjellryper. De satt på en liten mosegrønn slette i kanten av et lite vann. Idet det lille kullet på fire ryper lettet, skjøt jeg på den rypa som var lengst til venstre, og felte denne. Et påfølgende fangstskudd sikret at fjellrypa ikke kom seg unna! Rypene har en egen evne til å stikke seg unna om de ikke er døde i skuddet, og når man jakter rype uten hund er det best å ikke ta noen sjanser.

Mye rovfugl i Njardarheim

Men om jeg ikke så veldig mange ryper på turen min, så jeg desto flere rovfugler. Seks, syv ravner, en kongeørn og en hønsehauk delte terrenget sammen med meg. Det er for mye! Heldigvis er det lemenår i år, og rovfuglene forsyner seg jo også av disse, i tillegg til ryper og rypekyllinger. Men med den rovdyrpolitikken som vi har i Norge i dag – styrt av EU direktiver – er det nesten for et mirakel å regne at vi i det hele tatt har noen fjellryper igjen i Norge!

Comentarios


Siste innlegg:
bottom of page