top of page
  • Tore Danielsen

Fasanjakt på Skattebøllegård


Fredag den 3. november var det igjen klart for en skikkelig klassiker; Den årlige fasanjakten på Skattebøllegård på Nordlangeland. Jeg har deltatt på denne jakten hvert år siden 2011, så dette var min 6. gang. For Marianne sin del var det første gang hun besøkte denne flotte gården. Langeland er den lange, smale øya som ligger sør for Fyn i Danmark. Fra byen Svendborg kjører man over fjorden til øya Tåsinge, og derfra videre over Langelandsbroen til øya Langeland. Kjøreturen fra Svendborg til Nordlangeland er en opplevelse i seg selv. På veien kjører man forbi to slott; Valdemars slott rett sør for Troense, og Tranekær slott på Langeland. Begge disse historiske stedene er vel verdt et besøk. Naturen i området er etter min mening utrolig vakker. Den er rik, kupert og frodig. Dessuten er man aldri langt fra havet når man er på Langeland. Det er alltid like fascinerende å stå på fasanpost ved havet og samtidig se flokker av forskjellige slags andefugler, gjess og svaner trekke langs kystlinjen på Langeland. Dessverre har det nå blitt slik at bygningsmassen en del steder på øya er preget av fraflytting og forfall. Det å bo i utkant-Danmark er visst ikke like populært lenger.

Velkommen til Fasanland

Men noen som virkelig trives på denne kuperte og langstrakte øya, ja det er fasanene. Fasanutsetting og fasanjakt har lange tradisjoner på Langeland og derfor finner vi denne flotte fuglen nærmest overalt på øya, ikke minst i de nordlige delene. Det er alltid hyggelig å komme på fasanjakt på Skattebøllegård. Naturen på eiendommen i seg selv er veldig flott, men det er også trivelig sosialt. For hit kommer mange av de samme jegerne, apportørene og driverne tilbake år etter år. Det er alltid like hyggelig å møte jaktleder Hans Petter (HP) Jensen, Niels Juhl Frost fra Oslo, Curt, Freddy og alle de andre. Og sist men ikke minst sjefen selv: Grunneier Anders Pontoppidan Møller og kona Dorthe. Den eneste jeg savnet i år var den norske apportøren Kirsten og hunden hennes, som glimret med sitt fravær. Vanligvis pleier vi å felle rundt 120 fugler totalt på denne jakten, fordelt på fasaner og ender. Men antallet kan variere litt fra år til år. For mitt eget vedkommende kan antall felte fugl variere, alt etter egne skyteferdigheter, og om jeg er heldig med de ulike postene jeg får tildelt i løpet av dagen. Noen år har jeg felt godt over 20 fugl, andre år har jeg vært nede i rundt 5. Antall skutte fugl er ikke det viktigste. Det viktigste er at man har en flott dag og hygger seg sammen. Som regel bruker alle de rundt 12 jegerne å få nok med skuddsjanser i løpet av dagen. Det krever mye tid og arbeid å drive med viltpleie for fasaner og ender samt arrangere jakter på disse fuglene. Anders gjør en fantastisk jobb med alt sammen, og vi håper han orker å fortsette med det litt til.

På jakt med egen feltprest

De siste årene har vi vært så heldige at vi har hatt med oss vår egen feltprest på jakten. Det er presten Nils Holger Ellekilde, som også er en dyktig jeger og skytter. Jaktleder HP pleier å spøke med at det er presten som har ansvaret for at det blir bra vær på jaktdagen! Ved matbordet etter jakten har presten alltid et innslag til glede for alle oss andre. I fjor fortalte han morsomme jakthistorier fra en av de mange bøkene sine, og i år ledet han oss i allsang med en sang om «Udkant-Danmark». Det er alltid betryggende å ha presten med på jakt, selv om alle jegerne forhåpentligvis har kontroll på skuddene, sine så vi slipper å holde en begravelse!

En flott totalopplevelse

En god fasanjakt skal være mer enn bare skyting, det skal være en god helhet eller totalopplevelse. Vertskapet på Skattebøllegård tar godt vare på oss gjennom hele dagen som starter med «morgenmad» og kaffe klokken 08.30. Deretter reiser vi ut til de ulike stedene, eller «såtene» hvor selve jakten foregår. Drivere og hunder støkker fuglene, som forhåpentligvis setter kursen mot skyttere. Det ble drevet 5 såter denne dagen, og såt nr. 4 var nok den beste, for her var det rikelig med både fasaner og ender. Det var også etter denne såten at Anders bød oss på snacks, noe som for oss ble et minne i seg selv fordi det akkurat da smakte så utrolig godt! Etter jakten er det samling og viltparade, og dette året lå det 119 fugl på paraden. Når paraden er over, spiser og hygger vi oss på låven til Anders, som også benyttes som festlokale. Maten som Dorthe lager er svært god, og i år sto det «Forloren and» på menyen. Høydepunktet var likevel Dorthes hjemmelagede «Æblekage» som, tradisjonen tro, alltid blir en verdig avslutning på en fantastisk jaktdag. Under kan du nyte Marianne Danielsens flotte bilder fra jakten på Skattebøllegård den 3. november 2017.

Siste innlegg:
bottom of page