top of page
  • Tore Danielsen

Vinterjakt på ringdueOm du ønsker å forlenge jaktsesongen på fuglevilt etter 23.12, kan du for eksempel reise til Danmark, hvor du kan få bryne deg på kald og krevende vinterjakt på ringduer fram til 31. januar. I Norge er høysesong for jakt på ringdue slutten av august og begynnelsen av september. Da skytes ringduene gjerne over nyslåtte åkrer i vakkert solskinn og behagelige temperaturer. For noen år siden var det slik i Danmark også. Tidlig september var høysesong for duejakt, og mang en dansk jeger satt bak kamuflasjenettet og nøt varmen i vakker septembersol.

En spennende og krevende type jakt

For noen år siden gjorde danske myndigheter imidlertid en endring i jakttiden for ringdue. Den nye jakttiden ble fra 1. november til 31. januar, de tre kaldeste og mest utfordrende månedene i året. Med temperaturer på minussiden og kald vind, er dette en jakt for ekte mannfolk! Jeg har forsøkt meg på vinterjakt på ringduer på Nordjylland siden 2013. Det første året fikk jeg 6 fugl, det beste resultatet fram til nå. For vinterjakt på ringdue, det er ikke for de utålmodige eller lettfryste jegerne. Det er heller ikke en jaktform som alltid gir mange fugl i sekken.

Januarduer er smarte og utspekulerte fugler

I Januar er alle ringduene fullvoksne fugler. Det merkes! For maken til vriene, vanskelige og utspekulerte fugler skal man lete lenge etter. Disse fuglene har falkeblikk, og den minste bevegelse eller uforsiktighet er nok til at ringduer som er nær jegeren forsvinner over alle hauger. Kamuflasje er nærmest en selvfølge, men feil kamuflasje, kamuflasje som ikke går i ett med naturen og årstiden kan fort ødelegge mer enn det hjelper. Det beste været for jakt på ringduer er når det er kommet snø, for da flokker fuglene seg og trekker inn mot skogholtene og de mange foringsplassene med mais som danske jegere plasserer ut i skogholtene sine. Hvit vintercamo fungerer godt når det har kommet snø, og et kamuflasjenett er også lurt å ha da vegetasjonen i januar ofte er glissen. Lokkeduer, gjerne i helfigur eller med bevegelige vinger kan være til hjelp for å lokke duene inn på skuddhold.

Heldig er den som har en jaktkammerat i Danmark

Siden 2013 har jeg vært så heldig at jeg har fått lov til å jakte ringduer i den flotte skogen til den hyggelige danske jegeren Ib Munk, som holder til på Vadum nord for Ålborg. Det er alltid en flott opplevelse å besøke Ib, og å få lov til å gå på jakt på eiendommen hans. Ib driver seriøs viltpleie og har minst 3 foringsplasser med mais for viltet på terrenget sitt. Sist jeg besøkte eiendommen i Januar i år var Ib på jobb, men hans to flotte labradorer ønsket meg velkommen da jeg svingte inn på gårdsplassen. Mens jeg satt på duepost, ikke langt fra hovedbygningen, kom Ib sine mange høns og holdt meg med selskap.Heldigvis kom det ikke noen duer mens hønsene til Ib svinset og svanset rundt beina mine. For jeg er redd for at det kunne ha tatt en god stund før de verpet igjen, dersom jeg hadde avgitt et skudd mot en ringdue akkurat da!


Siste innlegg:
bottom of page