top of page
  • Tore Danielsen

Den blå rypa – et attraktivt jaktobjekt


«The Blue Grouse» blir den kalt på den andre siden av Nordsjøen, nærmere bestemt på De Britiske Øyer. I løpet av få år har jakten på ringduer gått fra å være lavstatus til å bli høystatus blant britiske jegere. Ringdua eller Columba Palumbus som den heter på latin, er et attraktivt fuglevilt. Om den ikke er like populær her hjemme i Skandinavia, så er jakten på denne fuglen desto mere populær i land som England, Skottland, Wales, Irland, Frankrike og Italia.

Duejakt har høy status i Storbritannia

I Syd-Europa har den lenge hatt en høy status, og i Frankrike produseres det til og med egne viner som skal passe sammen med ringduas smakfulle brystfileter. I Storbritannia ble den lenge sett på som en pest og en plage for landbruket, ja egentlig som et onde, men i de senere år har ringduas status vært sterkt økende. Den kjente Britiske fuglejegeren og forfatteren Lord James Percy lovpriser ringdua som jaktobjekt og kaller den for «The Blue Grouse» - den blå rypa. Flere og flere britiske jegere har i de senere årene fått opp øynene for hvor spennende og actionfylt «woodpigeon shooting» kan være, og det kjente jaktbladet The Field beskriver ringdua i sin marsutgave 2019 som «The perfect gamebird» - det perfekte fugleviltet. Ifølge dette magasinet så er det nå i 2019 mange britiske jegere og skyttere fra alle samfunnslag som har begynt å foretrekke duejakt framfor den tradisjonelle britiske jakten på fasaner, rapphøns og stokkender. Det er flere grunner til dette; For det første byr duejakten ofte på variert jakt og mange skuddsjanser. For det andre så må man på denne jakten kunne beherske både motskudd, sideskudd og bakskudd, samt ulike kombinasjoner av disse. Ringdua er en fantastisk flyger og den holder en høy fart, noe som gjør at skytingen blir svært spennende og krevende. Og for det tredje så er duejakt den desidert billigste jakten sammenlignet med annen fuglejakt i Storbritannia. Duejakten er snill mot lommeboka, samtidig som man får rikelig med naturopplevelser og plenty av frisk luft!

Lite duejakt å finne på inatur.no

Hvordan står det så til med mulighetene for duejakt her hjemme i Norge? Tradisjonelt så har østlandsområdet og Trøndelag vært blant de beste områdene for ringduejakt her til lands, og den beste tiden for duejakt er gjerne i perioden fra 21. august (jaktstart) og frem til rypejakta starter den 10.september. For det er i dagene like etter at bøndene har slått åkrene sine at duejakten er som best. Da flokker ringduene seg gjerne i stort antall for å finne spillkorn på stubbåkrene. Dessverre er det få muligheter for duejakt å finne på inatur.no, Norges største portal for salg av jaktkort og fiskekort. Et enkelt søk på «duejakt» hos inatur.no gav bare noen få treff, og flere av tilbudene viste seg å ha gått ut på dato. Et tilsvarende søk på «rypejakt» derimot, gav hele 92 treff! Hvorfor er det slik? Jeg håper virkelig at mange grunneiere og bønder over hele Norges land snart får opp øynene for den flotte muligheten som finnes til å selge jakt og jaktkort på ringdue gjennom den enkle og praktiske løsningen til inatur.no. For hvorfor ikke selge jaktkort på den blå «rypa» når man mer enn gjerne selger jaktkort på den brune eller den grå? Det finnes nemlig veldig mange norske jegere som mer enn gjerne vil betale noen hundrelapper for å få lov til å sitte i utkanten av en stubbåker en vakker kveld i slutten av august, og oppleve ringduenes kveldstrekk i den vakre solnedgangen.

Drømmer om duejakt i England eller Skottland

Jeg har jaktet ringduer både i Norge og i Danmark, men det meste jeg har opplevd å felle i løpet av en jaktdag er rundt 30 duer. Jeg har ennå til gode å få oppleve en såkalt «red letter day», noe som er relativt vanlig å oppleve i England og Skottland. En «red letter day» er en dag hvor en jeger skyter 100 eller flere ringduer i løpet av én dag. Jeg drømmer om å en gang ta en jakttur til De Britiske Øyer for å jakte ringduer i en litt større skala. De beste tidene for duejakt der over skal være i mars/april, gjerne over gammel mais, eller i august når kornåkrene er høstet. Om det blir noen tur på meg i 2019 er høyst tvilsomt, men en slik jakttur står høyt oppe på ønskelista og før eller siden, før eller siden, så får vel også jeg oppleve en slik «blå» dag i Storbritannia med duer i hopetall i luften! I mellomtiden så hadde det vært moro om en norsk bonde kunne ha latt meg få lov til å slippe til ved åkeren hans en kveld i slutten av august!

Siste innlegg:
bottom of page