top of page
  • Tore Danielsen

Test av haglepatroner i kaliber 12


Det er mai og det er tid for å komme seg ut i det fine vårværet og teste flere haglpatroner! Og da det allerede er tre år siden forrige test av haglpatroner i kaliber 12, er tiden inne for nye prøveskytinger. Også i denne testen velger jeg å teste patroner som passer for lite og middels stort fuglevilt som orrfugl, ryper, fasaner, rapphøns, rugder og ringduer. Alle patronene som er plukket ut til denne testen passer både for eldre sideliggere med faste choker samt moderne over og under hagler med utskiftbare choker. Og siden det er blyforbud i Danmark tar jeg med tre vismut patroner som passer for fasanjakt sør for Mandal. Jeg har også byttet våpen siden forrige test, og det er en kjent sak at samme patron kan oppføre seg ganske så ulikt i forskjellige hagler, noe denne testen tydelig viser. På jakt med hagle i kaliber 12 skyter jeg nå mest med en Beretta Sv 10 Prevail 3 med ¼ Beretta Optima HP innvendig choke i begge løp, da denne børsa i utgangspunktet skyter trangt. Skyteavstanden i testen er rundt 23 meter. Jeg sier rundt, siden jeg ikke brukte målebånd, men skrittet opp avstanden mellom skytestokken og skiva. For å få et mest mulig likt treffpunkt for hvert skudd brukte jeg en Primos trefots skytestokk til testen. Da det siden forrige test i 2016 har kommet flere nye interessante haglpatroner på det norske markedet ville jeg gjerne prøveskyte disse. Jeg tenker da på britiske Gamebore sine Black Gold patroner, samt italienske Beschari & Pellagri sine nye, hurtige patroner. Importørene av begge disse nye patronene lover høye hastigheter kombinert med jevne skuddbilder på grunn av det patenterte gordon rekyl systemet som brukes hos begge produsentene. Hovedinntrykket etter testen er likevel at de aller fleste patroner som fines på markedet nå, enten er gode eller meget gode patroner. Alle patronene i testen ville ha avlivet rypa på 25 meters hold. Og siden så mange av patronene i testen var gode, var det vanskelig å kåre noen soleklar vinner. Jeg testet to spreder patroner fra henholdsvis Rottweil og Bascheri & Pellagri denne gang. Begge disse patronene imponerte med sine jevne, pene skuddbilder, og vil for mange sikkert være et godt valg til rypejakt tidlig i sesongen, samt rugdejakt senhøstes. Testens billigste patron, Melior Super GT US7, imponerte med sitt svært pene skuddbilde, og viste at det er ikke alltid de dyreste patronene som nødvendigvis er de beste. Jeg har i denne testen som vanlig prøvd å gi patronene karakterer i skalaen 1-6, med 6 som beste karakter.

Her er resultatene av testen:

Nitedal Spesial Retro 12/65 30gr US7

Følgende treff i sirkler: gul 14, rød 48, blå 52.

En patron som er laget for å vekke nostalgiske minner fra svunne tider hos jegeren. Ja. bare lukten av nyskutt papphylse gjør mange av oss gamle jegere overlykkelige. Gode gamle Nitedal Spesial med papphylse og filtforladning har gjenoppstått, eller har den egentlig det? For ved nærmere ettersyn så ser man på pakka at denne patronen er laget hos Gyttorp i Sverige. Så hvor norsk er den egentlig? Men patronen leverer bra og har en jevn og fin sverm. Om enn litt tynn klokken fem i blå sirkel. En flott og miljøvennlig rypepatron fra Sverige! Karakter 5

Nitedals Rype 12/70 32gr US7

Følgende treff i sirkler: gul 12, rød 40, blå 54

Denne patronen sprer haglene litt mer enn Nitedals Spesial Retro, men har ellers mange av de samme egenskapene. Men ikke la deg lure av det norske flagget på esken, for også denne patronen er laget av Gyttorp i Sverige. Var det noen som snakket høyt om norske tradisjoner? Så hvorfor gå rundt med norsk flagg på brystet når man er «made in Sweden» som det så tydelig står på esken? Forøvrig oppførte denne patronen seg veldig annerledes i min Beretta enn hva den gjorde i min gamle Rizzini i patrontesten for tre år siden; Den likte Beretta ‘en vesentlig bedre. Svermen og dekningen er i det store og hele god, men noe ujevn enkelte steder med litt klumping av hagl her og der. For lite hagl klokken tre i blå sirkel. Karakter 4 pluss

Gamebore Black Gold 12/70 30gr Eng6

Følgende treff i sirkler: gul 10, rød 25, blå 48

En ny, spennende patron i markedet som jeg gledet meg til å prøveskyte. God spredning på haglene og ganske god dekning, men med noen mindre hull i haglsvermen her og der. En høyhastighetspatron som gir et relativt jevnt skuddbilde selv om den har en utgangshastighet på over 400 meter i sekundet. Tynn dekning klokken tre og klokken fem i blå sirkel. Med andre ord: Ikke helt gull dette her, men nesten! Denne patronen hadde plastforladning, men den finnes også med en miljøvennlig filtforladning som helt klart er et bedre valg med tanke på naturen. Karakter 5

Bascheri & Pellagri MB Classic 12/70 32gr US6

Følgende treff i sirkler: gul 12, rød 42, blå 43

Nok en ny høyhastighetspatron i det norske markedet hvor produsenten lover en jevn haglsverm kombinert med høy utgangshastighet. Det løftet klarer de ikke helt å holde, for her er det litt for mange sammenklumpinger av hagl sammenlignet med de beste skuddbildene i denne testen. Patronen har også testens desidert kraftigste rekyl, og blinken fikk seg en aldri så liten luftetur i smellen! Helt sikkert en dødelig patron, men med et litt for ujevnt skuddbilde til at den fortjener en toppkarakter. Karakter 4

Bascheri & Pellagri MB Disperante 12/70 33gr US8

Følgende treff i sirkler: gul 23, rød 51, blå 60

Den italienske produsenten sin sprederpatron i US8 gav et langt jevnere skuddbilde sammenlignet med Classic patronen. Også denne patronen lover høy utgangshastighet og et jevnt skuddbilde. Den holder hva den lover, for her får du en stor sverm med god dekning på korte og moderate hold. Litt tynn dekning klokka 10 og klokka 12 i blå sirkel, men ellers svært god dekning. Trolig en bra patron for jakt på rype, rugde og rapphøns, men haglstørrelse US8 som tilsvarer gamle norsk nr7, blir nok litt marginalt til orrfugl og fasan. Karakter 5

Gyttorp Fasan 12/65 30gr US6

Følgende treff i sirkler: gul 4, rød 19, blå 21

En riktig nostalgisk klassiker fra søta bror med miljøvennlig papphylse og filtforladning. Jeg har brukt denne patronen en del på jakt, og den har gitt meg både norske ryper og svenske rapphøns i sekken, men i denne testen leverte den skuffende nok et av de dårligste skuddbildene. Det er som alle kan se få hagl i sentrum av blinken, og svermen blir alt for tynn klokka 12, 3, 4 og 7 i både rød og i blå sirkel. En av testens klare skuffelser, siden jeg liker den lette vekten og den behagelige rekylen til patronen. Og ikke minst; lukten av den ny-skutte papphylsen! Karakter 2 pluss

Gyttorps Røda 12/65 30gr US5

Følgende treff i sirkler: gul 12, rød 18, blå 28

Nok en nostalgisk klassiker fra svenskene med miljøvennlig filtforladning og papphylse, beregnet på mellomstort vilt som orrfugl og hare. Men ikke la deg lure av den fine stokkanda på pakningen, for denne blyhaglpatronen er det nemlig ulovlig å skyte stokkender med, både i Norge og i Sverige! Men akk, også denne klassiske Gyttorp patronen skuffet i testen med et ujevnt skuddbilde med mange hull. Og selv om det er ganske mange treff i sentrum av blinken, er der store åpne hull klokka 6,7,11 og 12 i blå sirkel. Det er også svært mange randhagl, ikke minst oppe til høyre i blinken. Denne patronen leverer dessverre et av testens dårligste skuddbilder. Karakter 2

Gyttorp Grouse 12/70 32 gr US6

Følgende treff i sirkler: gul 12, rød 37, blå 53

Endelig! En Gyttorp-patron som oppfører seg slik en god haglpatron skal oppføre seg! God spredning, og med en jevn fin sverm med svært god dekning. Et meget pent skuddbilde med bare små hull her og der. Denne patronen har plastforladning, og det er kanskje årsaken til at den i dette tilfellet presterer så mye bedre enn sine to gamle nostalgiske brødre fra Gyttorp. Et godt valg til jakt på rype, orrfugl og fasan, og en patron som også er kraftig nok til å effektivt ekspedere en hare. Karakter: 5 pluss

Gyttorp Spesial 12/70 36gr US5

Følgende treff i sirkler: gul 6, rød 35, blå 34

En kraftigere patron med litt grovere hagl i US5 som egentlig er gangbar mynt til alt småvilt, inklusive rådyr. Men større hagl blir det selvsagt færre hagl i patronen, men dekningen er likevel god. Jeg synes skuddbildet til denne patronen er veldig greit. Kanskje ikke helt optimalt da der er litt antydning til sammenklumpinger her og der, men bevares, hvor nøye bør man egentlig være når haglene har så stor anslagsenergi som hos denne? Testens all-round patron nummer én. Karakter 5

Rottweil Tiger 12/67,5 32gr US5

Følgende treff i sirkler: gul 10, rød 24, blå 49

En gammel kjenning fra Tyskland som har vært i markedet i mange herrens år. Dette var patronen som jeg felte mitt første fuglevilt med høsten 1982, så denne tigeren er definitivt ingen nykommer. Dessverre leverte patronen et av testens svakeste og mest ujevne skuddbilder, hvor brorparten av haglene havnet oppe til høyre i blinken mens det var lite hagl å spore på venstre side. En høyrevridd patron med andre ord! Store hull klokken 7, 9 og 11 i blå sirkel. Tror nok ikke jeg gidder å bruke flere penger på denne patronen når det finnes så mange andre patroner som er så mye bedre! Kanskje denne patrontesten nettopp viser at utviklingen av haglpatroner faktisk har gått i riktig retning siden 1980 tallet, og at haglpatronene helt klart har blitt vesentlig bedre i årenes løp? Karakter: 2 minus

Rottweil Tiger Disperante 12/67,5 32gr US7

Følgende treff i sirkler: gul 10, rød 40, blå 37

Rottweil sin mer ukjente sprederpatron var faktisk en av vinnerne i testen min for tre år siden. Også i Beretta ‘en går den godt og presterer veldig mye bedre enn tigeren i denne testen. Haglsvermen er stor og jevn, men med noen små hull klokka 1,5 og 7 i blå sirkel. Jeg brukte den på jakt i Sverige i 2016 og vil si følgende; Denne sprederatronen liker definitivt ikke å bli skutt gjennom utvendige choker! Innvendige choker er det som helt klart fungerer best for denne tyskeren. Haglene i størrelse US7 holder akkurat til orrfugl og fasan på korte hold. Karakter 5

Melior Super GT 12/70 32gr US7

Følgende treff i sirkler: gul 10. rød 31, blå 47

Testens billigste patron, men langt ifra den dårligste! Dette testskuddet viser at det ikke alltid er noen direkte sammenheng mellom pris og kvalitet når det gjelder haglpatroner. Så om du er opptatt av økonomi og ønsker å få mye for pengene så er dette den rette patronen for deg. Denne spanske patronen har en av testens jevneste og peneste svermer med god dekning over hele skiva. Litt randhagl her og der snyter den imidlertid for toppkarakteren. Spansk gull til en rimelig penge! Karakter 5 pluss

NSI English Classic 12/65 30gr US6

Følgende treff i sirkler: gul 9, rød 17, blå 22

Denne italienske patronen er primært laget for det britiske markedet og bærer preg av et ønske om å være en herregårdspatron for eldre sideliggere og eksklusive fasanjakter. Men den fungerer helt sikkert på ryper og orrfugl og, ikke bare på fasaner! Også denne patronen testet jeg for tre år siden, og det er påfallende hvor ulikt patroner kan oppføre seg i forskjellige våpen. I min gamle Rizzini skjøt den tette samlinger, men i Beretta ‘en fungerer den nesten som en sprederpatron med en stor, jevn sverm. Problemet er bare det at svermen blir veldig tynn enkelte steder. For det sier seg selv at en 30 grams patron i US 6 ikke inneholder flere hagl enn der må være! Det blir med andre ord endel hull her og der, spesielt klokka 1, 6 og 10 i blå sirkel. Men det er et pluss at patronen har filtforladning, for vi ønsker så lite plast i naturen som mulig. Karakter 4

Caledonian Bismuth XL 12/70 30gr Eng5

Følgende treff i sirkler: gul 11, rød 36, blå 46

Britisk miljøpatron innkjøpt med tanke på fasanjakter i Danmark hvor det er blyforbud. Dette er en patron som enn så lenge selges hos XXL til en svært god pris, så den er et gunstig kjøp. Patronen har en jevn, fin dekning og god spredning, men også litt klumping enkelte steder. Flere treff på høyre side av blinken enn på venstre side i denne testen, kanskje på grunn av den høye hastigheten? En god patron for fasan, men litt marginal for stokkender? Heldigvis så finnes den også i en kraftigere 36grams utgave i Eng3 og Eng5, men til en langt stivere pris. Jeg kan skrive under på at 36 grams patronen gjør vei i vellingen når det er stokkender på menyen! Patronen finnes også i en 32 grams utgave som også er noe dyrere. Karakter 4 pluss

Eley VIP Bismuth 12/70 30gr Eng5

Følgende treff i sirkler: gul 5, rød 15, blå 28

Denne britiske patronen er virkelig blitt en klassiker blant danske jegere og blir omtrent like mye brukt på fasanjakter i vårt naboland, som Nitedals rype blir brukt på rypejakt her hjemme. At det er en populær patron hersker det liten tvil om. Men testskytingen viser at skuddbildet ikke er blant de aller beste, i hvert fall ikke i mitt våpen. Svermen er litt tynn over det hele, og ikke minst i midten. Dette ser vi tydelig klokken 1 og 10 i blå sirkel. Men for all del, patronen er god nok for både fasaner og rapphøns med sin høye hastighet. Dette er den patronen jeg historisk sett har felt flest fasaner i Danmark med. Karakter 4 minus

Eley VIP Bismuth 12/70 32gr Eng4

Følgende treff i sirkler: gul 11, rød 17, blå 31

En litt kraftigere og litt mer generell patron enn den forrige med haglstørrelse i Eng4 som er litt større enn US5. Dette er en patron som man kan velge hvis det i tillegg til fasaner også står stokkender og harer på menyen. Patronen samler noe mer enn den forrige, men svermen er dessverre ganske ujevn og med mange hull, spesielt klokken 12, 3 og 8 i blå sirkel. Skuddbildet er tynt på høyre side av blinken, og litt for mange hagl har valgt å holde konferanse oppe i venstre hjørne av skiva. En brukbar patron for stokkender, men jeg tror heller jeg ville ha spandert noen kroner ekstra og kjøpt 36grams Caledonian Bismuth XL i størrelse Eng3 til andejakta. Karakter 3 minus.

Siste innlegg:
bottom of page