top of page
  • Tore Danielsen

D-dag 2019


Fredag 30. august ble den store D-dagen for min del dette året. D som for due! Som jeg skrev på bloggen min 25. mai så hadde jeg en drøm om å sitte i utkanten av en åker en sensommerkveld og skyte ringduer i høst. Denne drømmen gikk i oppfyllelse den 30. august da jeg fikk bli med jaktguiden Mads Enger Rønning og islendingen Freyr Palsson på duejakt ved Lierskogen utenfor Drammen. Som tidligere nevnt på denne bloggen ser jeg på ringdua, eller Colomba Palumbus som den heter på latin, som et svært attraktivt fuglevilt. Ja i England kalles den til og med for «den blå rypa».

Fungerer disse Biaton–greiene, mon tro?

Jeg har lenge sett et stort behov i Norge for en møteplass mellom jegere og jakttilbydere. I Danmark har de jagformidling.dk og i Sverige har de jaktformedling.se, men i Norge har vi fram til nå manglet en slik tjeneste. Men nå har vi fått noe nytt og spennende! Det er nettstedet biaton.com som tilbyr alle mulige slags ulike tjenester og opplevelser, inklusive jaktopplevelser. Man booker selv den jaktopplevelsen man ønsker på en kalender, og betaler for den over nettet. Og dersom man ombestemmer seg, ja da har man mulighet for å kansellere bookingen inntil 24 timer før man har en avtale. I bilen min på vei inn mot Lierskogen denne formiddagen var det mange tanker som svirret i hodet på meg; Blir været bra nok i dag eller vil det begynne å regne? For om regnet setter inn, så vet jeg av erfaring at det blir det lite eller ingen duer i luften. Kan man stole på en slik biaton-booking, og vil guiden være der og møte meg til avtalt tid? Alle mine bekymringer skulle vise seg å være helt unødvendige. For selv med mørke skyer truende i horisonten så uteble regnet, og den hyggelige guiden møtte meg på avtalt sted til rett tid.

Duejakt med dyktig guide

Etter å ha møttes, ikke langt fra Liertoppen, reiste vi ned til noen enorme høstede kornåkere hvor duene liker seg godt. Mads, den flinke guiden vår, brukte mye tid på å omhyggelig plassere de mange lokkeduene i v-formasjon mot vinden rundt 20 meter ut på åkeren. I midten av formasjonen plasserte han noen såkalte «vippetasser» som beveget seg så fint i vinden, og fikk flokken til å se mer livaktig ut. Og så, etter en litt treg start på økten, begynte duene for alvor å slå for lokkeduene utover ettermiddagen. Skuddsjansene var mange, og den ene dua etter den andre klappet sammen. Siden vi ikke hadde med hund, måtte vi selv løpe ut på åkeren for å apportere de skutte fuglene. Mads gjorde en kjempejobb og løp som en helt. Selv et par vingeskutte fugler som landet langt bak oss, klarte han å få fatt i! Hva skal man med apporterende hund når man har en slik racer med på laget? Islendingen Freyr, bosatt i Norge, var en meget dyktig hagleskytter som plukket elegant ned den ene ringdua etter den andre, det til tross for at dette var hans første duejakt. Han fortalte at han hadde skutt 1000 skudd på leirduebanen i år, og det fikk meg til å skjemmes med tanke på mine egne tre besøk og skarve 150 skudd. For det er ingen tvil om at dersom man vil være på topp som hagleskytter, ja så bør man helst trene med hagla omkring hver 14.dag, eller oftere. Men heldigvis så ble det en del ringduer på meg også, til tross for erkjennelsen om at jeg burde ha vært flere ganger på leirduebanen i våres, for skyteferdigheter er som kjent ferskvare. Duetrekket var helt klart best mellom kl. 16 og 18.30, og brorparten av ringduene som vi fikk, ble felt i dette tidsrommet. Til sammen ble det felt 31 ringduer denne flotte ettermiddagen sent i august. En spennende og annerledes jaktdag fylt med opplevelser som jeg sent kommer til å glemme. Gledelig var det også med ny og bedre motorvei mellom Arendal og Tvedestrand, noe som gjorde at kjøreturen fra Lier og hjem igjen til Kristiansand bare tok litt over 3 timer!

Siste innlegg:
bottom of page