top of page
  • Tore Danielsen

Andejakt i sommersol


21. september 2019 ble en flott og varm dag over det meste av Skandinavia. En dag hvor gradestokken krøp godt over 20 grader mange steder. Kanskje var det årets siste sommerdag? På denne dagen var jeg så heldig at jeg var invitert som gjestejeger på en andejakt på Sludegård på Østfyn, et av de faste stedene i Danmark som jeg besøker hvert år. Den flotte eiendommen Sludegård viste seg fra sin aller fineste side denne nærmest vindstille septemberdagen. Det vakre, buktende, grønne landskapet, og solen som skinte fra en blå, skyfri himmel, skapte en fantastisk ramme rundt dagen.

På andejakt i «mosen»

På Sludegård er det to store «moser», eller våtmarksområder som vi sier på norsk, og det er her endene holder til. Det er først og fremst stokkender eller «gråender» som de sier i Danmark, som holder til her, men andre arter kan også forekomme. Ved den første mosen var jeg så heldig å få en av de bedre postene. Jeg startet dagen med en fin dublé på et par andriker, og så var jeg i gang. Etter å ha skutt fire skudd, lå det fire ender på bakken, og det var jeg veldig godtfornøyd med! Totalt felte jeg 7 ender denne dagen og brukte 12 patroner. Det gir et snitt på 1,7 skudd per felte fugl. Med andre ord godt innenfor 3-skudds regelen. Jeg skjøt med min Beretta Sv10 Prevail med 76 cm løp, og Caledonian Bismuth XL patroner 36 gram nr.3. En god kombinasjon for andejakt, som fungerte helt topp denne dagen. Stokkender er hardskutt vilt, og det er ikke alltid at de er stendøde i skuddet. Derfor kan det være kjekt å ha med en såkalt prest på andejakten, slik at man effektivt kan avlive felte fugler. For vårt mål som jegere er alltid at viltet skal avlives så hurtig og effektivt som mulig, og ikke utsettes for unødige lidelser.

Tre skjeender på paraden

Denne flotte dagen deltok det omkring 20 jegere på andejakten, og det ble felt totalt 70 ender. Det var litt færre enn vi hadde håpet på, men forklaringen var nok den at det på den første andejakten på Sludegård i år, den 7. september, ble felt godt over 200 stykker. For min egen del, så er kvalitet alltid viktigere enn kvantitet, og jeg var derfor veldig godt fornøyd med resultatet av jakten. Det litt spesielle denne gangen var at det blant alle stokkendene lå tre skjeender på paraden. Denne sjeldne arten er totalfredet i Norge, men er lovlig å jakte i Danmark. Skjeanda, eller Anas Clypeata som den heter på latin, har fått navnet sitt etter den karakteristiske formen på nebbet, som kan minne om en skje. Blant skjeendene var det også en andrik. Dessverre var den i sommerdrakt og ikke i vinterdrakt. For en slik andrik i vinterdrakt er et utrolig vakkert syn med sitt rødbrune og hvite bryst, sitt mørkegrønne hode og sitt lyseblå vingespeil. Men bevares, visst var det en vakker fugl i sommerdrakt også! Jeg tror jeg felte en skjeand-hunn på min andre post, men er ikke 100% sikker på om den var min eller ikke, selv om den ble plukket opp like ved der jeg sto. For en stokkand-hunn og en skjeand-hunn er vanskelige å skille fra hverandre i luften, fordi fargen nærmest er identisk. Klokken 12.30 var andejakten over og vi kunne gå inn og nyte en herlig svinemørbrad til «frokost», før vi skilte lag. Det er alltid veldig hyggelig å være sammen med det sosiale konsortiet på Sludegård, og denne dagen var intet unntak! Da jeg glad og tilfreds satte meg i bilen for å kjøre mot Hirtshals, var jeg takknemlig for at jeg skal tilbake til Sludegård den 9. november!

Siste innlegg:
bottom of page