top of page
  • Tore Danielsen

Gult er kult – Test av haglepatroner i kaliber 20


Kaliber 20 er ikke noe stort kaliber i Norge, men det er veldig mye brukt i Syd-Europa. Og på De Britiske Øyer puster kaliber 20 nå kaliber 12 i nakken i popularitet. Jeg har alltid vært fascinert av lette hagler i kaliber 20, og har selv eid to slike våpen. I flere år jaktet jeg ryper og skogsfugl i Byglandsheiene med en lett Bettinsoli Overland Light. Et fantastisk hendig våpen å bære med seg på de mange lange turene. Med dette våpenet felte jeg alt fra tiur til ringduer, og på rypene var det nærmest perfekt. Men dette våpenet hadde dessverre en svakhet, og det var løpsvelgeren på bladsikringen som av og til kunne havne i mellomposisjon slik at jeg ikke fikk skutt når fuglen lettet. Derfor solgte jeg dette våpenet for noen år siden, og kjøpte isteden en lett halvautomat i kaliber 20. Egentlig ønsket jeg å kjøpe en Beretta halvautomat i dette kaliberet, men siden noe slik dessverre ikke finnes på det norske markedet (hvilket for øvrig er en skam), så ble det en Franchi Affinity med sort syntetstokk. Også denne er lett å bære på lange turer i skogen og på fjellet. Og selv om denne hagla ikke akkurat er noen estetisk nytelse, så er den et praktisk og funksjonelt «hverdagsvåpen», som man ikke trenger å være så redd for at får litt røff behandling. Mekanismen fungerer alltid perfekt og brukte patroner kastes ut med en voldsom kraft. Jeg har aldri opplevd noen som helst problemer med den automatiske matingen, og det virker som om dette kaliberet passer perfekt til våpenets rekyldrevne inertia mekanisme.

Hva er så fordelene ved å velge en hagle i kaliber 20 framfor en hagle i kaliber 12? Det er liten tvil om at den store økningen i kaliber 20 sin popularitet på De Britiske Øyer også skyldes at mange kvinner der over har begynt å skyte de siste årene. Likevel mener jeg at kaliber 20 ikke er noe «kvinnekaliber». Det er rett og slett et smart valg og et godt alternativ for alle som ønsker seg et lettere våpen å drasse rundt på i skog og mark. For hvorfor bære med seg mer enn man strengt tatt behøver? Også patronene i kaliber 20 er lettere, spesielt om man klarer seg med 20/70 patroner, som er mer enn nok til ryper, orrfugl, rugder, fasaner, rapphøns og ringduer. Av praktiske årsaker er alle haglepatroner i kaliber 20 gule i fargen. Det er for at de skal være enkle å skille fra patroner i kaliber 12 som kommer i et utall farger. Og som de fleste er kjent med kan en kaliber 20 patron i en kaliber 12 hagle være svært farlig. Gult er kult, - men aldri i en kaliber 12! Derfor er det viktig at man alltid holder patronene for disse to kalibrene adskilt. Jeg har i denne testen prøveskutt 12 ulike patroner i kaliber 20 skulle passe til det meste av fuglejakt. Til testen har jeg brukt en standard skyteskive for rifle hvor sort felt er 14,5 cm i diameter. Det er skutt på 25 meters hold og det er brukt forbedret sylinder eller ¼ choke i hagla. Testvåpenet er min Franchi Affinity Black 20/76 med 66 cm løp.

Nitedals rype 20/70 28 gram US 7

Treff i 10 og 9 - 8. Treff i 8 og 7 – 33. Totale treff i sort felt – 41

Dette er en patron som jeg gjerne kan bruke på rypa! Patronen gir god og jevn dekning. I min hagle skyter patronen kanskje litt trangt med forbedret sylinder på 25 meters hold, og jeg ville nok ha brukt sylinder choke for septemberjakt på rype, og deretter byttet til forbedret sylinder litt lenger ute i sesongen. En god allround patron for det meste av jakt på mindre fuglevilt. Litt sammenklumping av hagl på venstre side i skuddbilder. En patron for norske fjell og daler selv om den er produsert hos Gyttorp i Sverige. Karakter: 5

Nitedals Eksepress 20/70 27 gram US 5

Treff i 10 og 9 – 8. Treff i 8 og 7 – 23. Totale treff i sort felt - 31

Også denne svensken fra Nitedal oppfører seg som en god patron i min hagle. Lettere haglladning gir høyere hastighet, noe jeg fikk erfare da jeg prøveskjøt patronen, og blinken fikk seg en aldri så liten flytur! En potent liten sak som nok også er et godt valg til jakt på orrfugl, storfugl og hare. Denne patronen finnes og i størrelsene US 4 og US 3, som sikkert er å foretrekke om det finnes storfugl i området. Men svermen blir dessverre litt tynn kl 10 og 13 utenfor sort felt. Karakter: 4

Winchester Super Speed 20/70 32 gram US 7

Treff i 10 og 9 – 15. Treff i 8 og 7 – 20. Totale treff i sort felt – 35

Winchester Super Speed patronene har ord på seg for å være bra patroner på litt lengre skuddhold. Det kan nok stemme. For også med denne patronen ville jeg uten tvil ha brukt sylinder choke i min hagle ved jakt tidlig i september. En god patron, men med en del sammenklumpinger av hagl her og der. Skuddbildet kunne etter min mening gjerne vært jevnere. Men denne 32 grams amerikaneren får nok jobben gjort! Karakter 4

Rottweil Spesial 20/67,5 26 gram US 6

Treff i 10 og 9 – 11. Treff i 8 og 7 – 19. Totale treff i sort felt – 30

Patronen har mange av de samme egenskapene som den andre Rottweil patronen i denne testen, men haglene er et nummer større – 2,75 mm. Dette kan gjøre den mer aktuell å bruke om det også er orrfugl og hare i terrenget. Pussig nok er antall treff i sort felt helt likt hos begge disse Rottweil-patronene – 30 stk. Det er liten tvil om at de to patronene er beslektet med hverandre og oppfører seg relativt likt i hagla. Men skuddbildet til denne blir litt mer glissent selv om dekningen er god nok de fleste steder. Jeg tenker da først og fremst på manglende dekning klokka 10 og 16 rett utenfor sort felt. Karakter: 5

Rottweil Spesial 20/67,5 26 gram US 7

Treff i 10 og 9 – 9. Treff i 8 og 7 – 21. Totale treff i sort felt – 30

Denne kjekke lille patronen fra tyske Rottweil sprer haglene godt og gir en fin, jevn sverm. Dette er nok det beste skuddbildet i denne testen, og dette er den patronen som «traff» hagla mi best. Dette til tross for den litt beskjedne 26 grams haglladningen. Rottweil er kjent for sine jevne tette skuddbilder med god dekning, og denne patronen er ikke noe unntak. Dette er stabile patroner som leverer gang på gang! Man kjenner seg alltid trygg på at patronen leverer når man lader opp med Rottweil! Karakter: 6

Rio Game 20/70 32 gram US 6

Treff i 10 og 9 – 8. Treff i 8 og 7 – 19. Totale treff i sort felt 27.

Spanske Rio sitt alternativ til rypejakt og annen fuglejakt har en større spredning og leverer en tydelig tynnere sverm enn de andre patronene med hagl i størrelse 2,75 mm. Dekningen hos denne patronen er ikke bra klokken 10, 11,13 og 14 i sort sirkel. Det samme gjelder klokken 8,10,11,12,15 og 16 i hvit sirkel. Nei, nei, nei. Dette skuddbildet står nesten til stryk etter min mening. Tror jeg dropper å ta med meg denne patronen på jakt. Kanskje patronen oppfører seg bedre i et annet våpen eller ved bruk av trangere choke? Men i denne testen fremstår den som det dårligste alternativet. Karakter: 2

Rio Game Magnum 20/76 36 gram US 4

Treff i 10 og 9 – 3. Treff i 8 og 7 – 11. Totale treff i sort felt 14.

Nok en patron fra spanske Rio med større hagl i US 4 – 3,25 mm som er beregnet på større småvilt. Også denne patronen har ganske stor spredning, men på grunn av den store tunge 36 grams haglladningen er dekningen likevel akseptabel. Litt tynn dekning klokken 14 og 19 utenfor sort sirkel. Denne Rio-patronen duger! Karakter: 4

Eley VIP Bismuth 20/70 28 gram Eng 4

Treff i 10 og 9 – 7. Treff i 8 og 7 – 17. Totale treff i sort felt 24

Patronen er nært beslektet med patronen i engelsk nr 6, men med to nummer større hagl. En alternativ patron med tanke på for eksempel andejakt eller sjøfugljakt. Jeg har selv skutt skarv med denne patronen, og fuglen har vært død i skuddet. Disse 3,1 mm store vismut haglene gjør jobben sin dersom de treffer. Men i denne testen er dessverre ikke skuddbildet blant de aller beste. Skuddbildet er tynt klokken 19,20,21,22,23 og 24 i sort sirkel, noe som ikke er bra nok. Kanskje patronen fungerer bedre ved bruk av full choke, som jeg brukte da jeg skjøt skarv? Karakter: 3

Eley VIP Bismuth 20/70 28 gram Eng 6

Treff i 10 og 9 – 8. Treff i 8 og 7 – 45. Totale treff i sort felt 53

Nå som et nytt blyhaglforbud kan være på trappene i Norge på grunn av EØS-avtalen, har plutselig de «gamle» vismut patronene fra blyhaglforbudets tid igjen fått ny aktualitet. Vismut er et giftfritt og godt alternativ til blyhagl som ikke gir rikosjetter ved treff i fjell eller stein, slik som stålhagl kan gjøre. Britiske Eley sin linje av vismutpatroner er jevnt over gode patroner, som kan få en renessanse her i Norge dersom et nytt blyhaglforbud blir påtvunget oss av EU. Denne patronen skyter tett og fint med veldig god dekning og samtidig god spredning på haglene. Også med denne patronen må jeg nok bruke sylinder choke tidlig i september dersom fuglen skal serveres som mat! Karakter: 6

Eley VIP Bismuth 20/76 32 gram Eng 5

Treff i 10 og 9 – 17. Treff i 8 og 7 – 42. Totale treff i sort felt 59

Nok en tettskytende patron i denne testen som krever sylinder choke i min Franchi Affinity ved jakt på 25 meters hold eller mindre. Dette er en tre tommers 20/76 magnumpatron og den inneholder derfor en del flere hagl enn en 20/70 patron. Jeg har brukt denne patronen i mange år, og har bare gode erfaringer med den Jeg har brukt den på fasanjakter i Danmark helt tilbake til 2005, og på rype og skogsfugljakt i Norge fra samme år på grunn av blyhaglforbudet. Ja, jeg har sågar felt tiur med denne patronen! Når det gjelder skuddbildet i denne testen, så ser jeg i ettertid at jeg har truffet litt lavt med akkurat dette prøveskuddet. Og det forklarer jo at det er tynt med hagl i øvre del av hvit sirkel. Jeg synes likevel at patronen presterer bra i testen. Karakter: 5

Eley VIP Bismuth Alphamax Forest 20/76 32 gram Eng 6

Treff i 10 og 9 – 7. Treff i 7 og 8 – 16. Totale treff i sort sirkel 23

Man skulle jo tro at en tilsvarende patron som den forrige med et nummer mindre hagl i engelsk nr 6 ville produsere et enda tettere skuddbilde, men det er altså ikke tilfelle i denne testen. For med denne patronen blir skuddbildet løsere, ja nærmest glissent enkelte steder. Det synes godt klokken 13 og 14 i sort sirkel, samt klokken 14 og 17 i hvit sirkel. Likevel kan nok dette være en brukbar patron for jakt på mindre fuglevilt dersom man bruker litt tettere choke enn hva jeg bruker her i testen. Det vil si fra halv til full choke. Karakter: 3

Fedreal Steel Chock 20/76 28 gram US 4

Treff i 10 og 9 – 3. Treff i 7 og 8 – 26. Totale treff i sort sirkel 29

Den eneste stålhaglpatronen i denne testen er en 28 grams tretommerspatron som kommer fra amerikanske Federal. En av årsakene til at kun èn stålhaglpatron er med i testen er at utvalget av stålhaglpatroner i kaliber 20 er svært marginalt. I Danmark jaktes det mest med stålhagl, og dette er trolig en av årsakene til at kaliber 20 er et lite brukt kaliber i vårt naboland. Dessuten er de stålhaglpatronene som ofte selges der gjerne lette 20/70 patroner med 24 grams ladninger. Mange jegere synes nok at en så liten ladning blir for marginalt på stokkender og høye fasaner, samt uaktuelle å bruke på rådyr. Når det gjelder skuddbildet til denne patronen så vil jeg betegne det som «noe varierende». Patronen er sikkert god nok til å kunne brukes på jakt, men det er tynt med treff klokken 16,19 og 23 i hvit sirkel, samt klokken 18 i sort sirkel. Karakter: 3

Siste innlegg:
bottom of page