top of page
  • Tore Danielsen

Derfor jakter vi


Hva er det som får godt over 100 000 nordmenn til å ta med seg geværet ut i skog og mark hver eneste høst? Og hva er det som får mange av oss til å stå opp i fire-fem tiden på morgenen for så å kjøre mangfoldige mil til terrenget der hvor vi skal jakte? Hvorfor holder vi på med dette år ut og år inn, og hva er drivkreftene bak det faktum at så mange av oss har valgt nettopp jakt som vår viktigste hobby? Dersom du spør et knippe jegere om hvorfor de jakter, så vil du helt sikkert få litt ulike svar. Men det finnes likevel noen fellesnevnere som går igjen hos de fleste. Og det er disse fellesnevnerne jeg vil forsøke å si litt om i dette innlegget, i tilfeldig rekkefølge.


Naturopplevelsen

For mange av oss er det selve naturopplevelsen, og ikke skytingen, som troner øverst på lista når vi skal forsøke å sette ord på hvorfor vi jakter. For de av oss som elsker å være mye ute i Guds frie natur, er jakt den perfekte hobby. For som jegere får vi oppleve naturen fra alle dens sider, med alt fra piskende regn, vind og storm, til de fineste varme smeigedager med sol fra skyfri himmel. Den norske naturen er så vill, så vakker og så variert at den må bare må oppleves! Alt fra å jakte ringduer ved en kornåker på Østlandet, til å jakte fjellryper på snaufjellet tusen pluss meter over havet, kan by på mektige naturopplevelser. Også jakten i våre naboland Sverige og Danmark byr på fantastiske naturopplevelser. For kulturlandskapet der kan være så utrolig flott. Den som har sittet på gåsetrekk ved Hornborgasjøen en stille og varm sensommerkveld, eller som har jaktet rapphøns over spaniels på den skånske sletten i september, eller har vært på fasanjakt på Langeland en mild, solrik novemberdag, vet hva jeg snakker om. Jeg tror at de fleste mennesker som ferdes mye i naturen, innerst inne vet at det finnes en Gud. Og naturen selv er jo den beste katedralen som finnes. På hver eneste jakttur synes jeg at jeg lærer litt mer om naturen, og litt mer om seg selv. For ferdes man mye i naturen, så får man før eller siden kjenne på hele registeret av egne følelser, alt fra frykt og skuffelse til pur glede og begeistring.

Spenningen

De færreste jegere vil vel være uenige i at det finnes et element av spenning med i bildet når gjelder hvorfor vi går på jakt. Mennesker er ulike, og noen av oss er mere spenningssøkende og opplevelsessøkende enn andre. Mens noen trives best i godstolen hjemme eller på den trygge gamle familiehytta, har andre større behov for å reise, utforske og oppleve nye ting. Og for de av oss som liker reiser, spenning og opplevelser, kan jakt være den perfekte hobbyen. For den spenningen og det adrenalin-rushet som man opplever når rådyret eller villsvinet nærmer seg posten, eller når rypekullet tar til vingene, den er det vanskelig å matche.


Maten

Viltkjøtt er helt klart det reneste og beste kjøttet som kan oppdrives. Det er 100% økologisk og det er fritt for antibiotika og konserveringsmidler. Viltkjøtt er fullt av verdifulle vitaminer og mineraler, som for eksempel jern. Alle som jakter ønsker seg resultater i form av felt vilt og kjøtt til gryta, for dette er jo det naturlige resultatet av jakt. Og som jegere spiser vi og våre familier selvsagt kjøtt, og vi ber definitivt ikke om unnskyldning for at vi gjør det! Det å være vegetarianer og jeger ville ha vært en gedigen selvmotsigelse. For som jegere spiser vi det som vi skyter av matvilt. Og viltkjøtt som blir tilberedt riktig er et skikkelig herremåltid. Derfor er jeg takknemlig for at jeg har en kone som ikke bare er en flink fotograf, men som også er en dyktig kokk på kjøkkenet.


Helsegevinsten

For en del år siden leste jeg en rapport som sa at jakten var viktig for mange menns helse. De siste årene har det blitt så mange kvinnelige jegere at det nå vel er riktigere å si at jakten er viktig for alle jegeres helse. En hel dag i skogen eller på fjellet gjør noe med hele kroppen; det gjør noe med de indre organene, det gjør noe med musklene og senene, det gjør noe med kondisen, og ikke minst så gjør det noe med hodet. For hvor mange dager ellers i året går man mellom 20 000 og 30 000 skritt i ulendt terreng utenfor sti og vei? Uansett hva slags jakt du bedriver så vil du garantert ha en stor helsegevinst av denne aktiviteten. Ja, selv når jeg er på fasanjakt i Danmark går jeg ofte godt over 10 000 skritt per dag, og det til tross for at vi ofte kjører med traktor og vogn fra såt til såt.


Det sosiale

Etter hvert som man blir eldre, blir antall felte fugl litt mindre viktig, mens det sosiale aspektet ved jakten gjerne blir desto viktigere. Mange jegere er med i et jaktlag der de jakter sammen med de samme folkene år etter år. Menn er jo som kjent ikke alltid de mest snakkesalige, og derfor kan det vært fint å gjøre noe sammen, det vil si samles rundt et felles prosjekt, for å bli kjent med hverandre. Siden jeg per dags dato ikke jakter elg eller hjort, er jeg ikke medlem av noe norsk jaktlag. Men min sterke interesse for fuglejakt har i årenes løp gitt meg mange venner og bekjentskaper, ikke minst i Danmark og i Sverige. Ja til og med i Skottland. Og det er alltid veldig hyggelig å treffe de samme folkene igjen. Noen går det noen år mellom hver gang jeg møter, mens andre møter jeg så godt som hvert år. Det oppstår uansett bånd mellom mennesker som jakter sammen, og den sosiale delen er ofte en viktig årsak til at vi går på jakt.

















Siste innlegg:
bottom of page