top of page
  • Tore Danielsen

Gode råd for færre skadeskytinger


Småviltjakten 2023 er alt i gang, og som jegere har vi et ansvar for å gjøre vårt beste for at antall skadeskytinger skal bli så lavt som mulig. Dessverre er det nok slik at alle fuglejegere skadeskyter fra tid til annen. Men kan vi gjøre noe for at disse vonde situasjonene skal bli så få som mulig? I denne bloggposten vil jeg forsøke å gi noen gode råd for mer effektive treff i fuglevilt. Grunnleggende er det jo slik at for å effektivt avlive et fuglevilt så må det treffes av nok hagl i vitale organer, og haglene må ha nok anslagsenergi til at de trenger inn i disse organene. Vi har lært at vi til stort fuglevilt skal vi bruke store hagl, og at vi skal bruke små hagl til mindre fuglevilt, men gjelder dette også ved bruk at for eksempel stålhagl eller vismuthagl?


Råd nummer 1 – Bruk en patron med litt grovere hagl

Nå når blyhaglenes tid kan synes å være omme her til lands, så er det kanskje ekstra viktig at man ikke bruker for små og lette hagl i hagla. Både stål, vismut, tinn og kobber har lavere egenvekt enn bly, og man bør derfor bruke litt grovere hagl når man skyter med disse materialene, framfor når man skyter med bly. Men også da vi skjøt med bly kunne vi nok med fordel ha brukt litt grovere hagl på fugleviltet. Da jeg besøkte en jaktbutikk i Sverige for noen år siden, ble jeg overrasket over at de fleste rypepatronene med bly som de solgte, nærmere bestemt Gyttorp Grouse, var i US5, og ikke i US7 eller US8, som er mest vanlig i Norge. Det er liten tvil om at et hagl i US 5 som er 3,0 mm i diameter har større anslagsenergi enn et tilsvarende hagl i for eksempel US 7, som bare er 2,5 mm i diameter. I Sverige er der tradisjon for å bruke litt grovere hagl til jakt enn i Norge. Kanskje svenskene ikke er så dumme likevel? Jeg har jaktet stokkender og fasaner i Danmark i 20 år og har primært brukt britiske Eley sine vismutpatroner, samt av og til stålhaglpatroner på disse jaktene. Min erfaring er at engelsk 3 (3,3 mm) fungerer best på stokkender, og engelsk 3 (3,3mm) og 4 (3,1 mm) fungerer bra på fasaner. Ved bruk av stålhagl er det min erfaring at US 3 (3,5 mm) fungerer best på fasaner og US 2 (3,75 mm) fungerer best på stokkender.


Råd nummer 2 – Bruk litt mere trangboring

Hva slags trangboring man velger å bruke i hagla er selvsagt avhengig av hva, hvor og når man skal jakte. Å bruke mye trangboring på rypejakt 10. september er kanskje ikke alltid hensiktsmessig, men litt senere på høsten kan det absolutt være en fordel. Mange bruker ¼ og ½ trangboring tidlig i rypejakten og bytter til ½ og ¾ når oktober kommer. Og det er alltid en god idé å alltid ha minst ½ trangboring tilgjengelig i hagla om man for eksempel må gi fuglen et fangstskudd på litt lengre hold. Som nevnt har jeg jaktet mye med vismut patroner de siste 20 årene. Og for jakt på ringduer og stokkender bruker jeg nå nesten bare full trangboring i hagla når jeg skyter med disse patronene. Jeg har funnet ut at det avliver fuglene mest effektivt, og man kan også strekke skuddholdet litt. Ved bruk av stålhaglpatroner bruker jeg ½ trangboring på ringduer, stokkender og fasaner, siden dette er det som hagla er godkjent for. For som de fleste vet, så kan man ikke bruke mer enn ½ trangboring i hagla når man skyter med stålhagl. Men nå som blyhagl er på vei ut og lettere haglmaterialer som vismut eller tinn og sink (som finnes i for eksempel Bioammo Blue) er på vei inn igjen, så spår jeg at bruk av full trangboring, som i mange år nærmest har vært uglesett, kan komme til å få en renessanse. Mange av de gamle jegerne som for 100 år siden jaktet med lange enkeltløpere med full trangboring kunne virkelig drepe, og de visste hva de holdt på med.


Råd nummer 3 – Ikke skyt på for lange hold

Definisjonen på et jaktskudd med hagle er at det er et spredningsskudd mot småvilt på kort hold. Ideelt sett bør derfor skuddholdet ikke overstige 30 meter, ja noen vil si 25, ved bruk av lette hagl, som for eksempel stålhagl. Og ifølge spørreundersøkelser, er det å skyte på for lange hold den vanligste årsaken til skadeskytinger med hagle. Avstandsbedømmelse i felt kan være vanskelig, og en and på vannet eller en fugl som sitter på bakken kan ofte se ut som om den er langt nærmere enn det som den i virkeligheten er. Det er to ting man kan se på for å bedømme avstanden til fuglen. Det første er fuglens kropp; Ser fuglen stor ut er den nærme, men ser den liten ut er den langt borte. Om en stokkand som flyr over deg ser liten ut, så er den gjerne 40-50 meter oppe i luften, men ser kroppen stor ut så er den nærme, kanskje 15-20 meter fra deg. Det andre er fuglens øyne; kan du se øynene på fuglen eller ikke? Dersom man tydelig ser øynene, er fuglen vanligvis på skuddhold. Er man i tvil om fuglen er på skuddhold eller ikke, så ikke skyt. Er man i tvil, så vil nok skuddholdet i 90% av tilfellene være litt for langt. Og husk at det er helt akseptabelt å holde igjen et skudd eller å la være å skyte. La ikke jaktkammerater eller andre som er til stede under jakten presse deg til å skyte i situasjoner hvor du ikke er komfortabel med å skyte. Det er lov å holde igjen et skudd!


Råd nummer 4 – Tren med jakthagla før jakten

Som mange før har sagt; Vi trener med hagla på leirduer, ikke på levende vilt. Selv om det kan være trangt om plassen på leirduebanen rett før jaktstart, så vil det ofte lønne seg å ta seg en tur dit. Husk at skyteferdigheter er ferskvare og at man fort kan bli litt rusten i løpet av en lang og lat sommerferie. Så selv om du skjøt brukbart med hagla i mai, så er det ikke så sikkert at skyteformen er på topp igjen rett etter ferien. Derfor kan det ofte lønne seg med noen turer på leirduebanen i august, september og oktober også. Og det kan være lurt å trene med den eller de haglene som du faktisk skal jakte med. Om du vanligvis skyter med en sportinghagle på banen, kan det være lurt å la denne få fri rett før jaktstart. For det er vel de færreste som gidder å slepe med seg en fire kilo tung sporter på rypejakt i fjellet hvis man har en lettere hagle stående i våpenskapet sitt.


Kjenn ditt våpen, både hvordan det fungerer rent teknisk, samt begrensninger i forhold til skyteavstand. Har våpenet ditt korte løp så har du litt mindre å gå på når det gjelder skyteavstand enn om du bruker et våpen med litt lengre løp. Alle hagler er forskjellige, så kjenn ditt våpen og våpenet sine begrensninger. Skitt jakt!



Siste innlegg:
bottom of page