top of page
  • Tore Danielsen

Har kaliber 20 noen fremtid?

Helt siden jeg bare var en gutt og så en venn av familien skyte leirduer med en Beretta silver pigeon i kaliber 20, så har jeg vært fasinert av dette kaliberet. Jeg har eid mange hagler i løpet av mitt jegerliv, og fire av disse har vært i kaliber 20.


Med kaliber 20 har jeg i årenes løp skutt det meste av fuglevilt, alt fra trost til tiur, men jeg har til gode å skyte gås med det.


Min første kaliber 20 var en Bettinsoli overland light som jeg kjøpte på Villmarksmessen i 2005. Dette våpenet hadde 67 cm løp og veide bare 2,4 kilo. Jeg husker ennå hvor lett på foten jeg kjente meg første gang jeg jaktet rype med den i Njardarheim.


Dette våpenet fikk også æren av å være med meg på min første jakttur til Skottland i 2007, hvor jeg skjøt rapphøns, fasaner og ender med den. Det som jeg imidlertid ikke likte var løpsvelgeren på bladsikringen, siden den noen ganger kunne havne i mellomposisjon, slik at jeg ikke fikk skutt.


Per dags dato har jeg bare 3 hagler i våpenskapet mitt, og to av tre er i kaliber 20. Den ene er en halvautomat, en Franchi affinity one med sort syntetstokk, som er mitt favorittvåpen for duejakt og andejakt. Den andre er en nyanskaffet Beretta 687 silver pigeon 3 som jeg foreløpig bare har skutt fasaner i Danmark med, men som jeg ser fram til å ta med meg i fjellet til høsten.


Foreløpig har jeg et lite lager av «gamle» vismut patroner i kaliber 20/70 og 20/76 fra det forrige blyforbudets tid i patronkisten min, men hvor lenge kommer det til å vare?

Og hvor blir det av Nitedals vismut patroner i kaliber 20 som Norma reklamerer for på sine hjemmesider, men som ennå ikke finnes i butikkhyllene?


I fjor reklamerte Norma for en Nitedals bismuth rype i kaliber 20, og i år reklamerer de for en Nitedals  bismuth ekspress i samme kaliber, men ingen av disse patronene har ennå sett dagens lys eller har nådd butikkhyllene, de er med andre ord ikke mulige å få kjøpt per dags dato (14. juni 2024).


En spørrerunde blant de ledende våpenbutikkene i Norge er rett og slett til å bli trist av; nesten ingen av de store jaktbutikkene har vismut patroner i kaliber 20 for salg. Både hos Mangne Landrø, Jaktdepotet, Skittjakt og XXL er svaret det samme: «Vi har dessverre ikke noen vismut patroner i kaliber 20».


Et lite lysglimt kom i svaret fra Magne Landrø med beskjed om at de venter noen vismut patroner i kaliber 20 i månedsskiftet juni/juli. Det skal visstnok være vismut patroner fra italienske Bascheri&Pellagri som er underveis. Så gjenstår det å se om det skjer i virkeligheten. Samme importør sa i fjor at det ville komme gule Bioammo blue patroner i kaliber 20, men det skjedde ikke.


Jakt og Friluft i Arendal er trolig den eneste jaktbutikken i Norge som per dags dato har vismut patroner i kaliber 20 til salgs. Men for noen priser! En Federal heavy bismuth patron fra USA i kaliber 20/76 koster rundt 50 kroner, ikke per eske, men per patron. Det betyr 1250 kroner for 25 smell, 2500 kroner for 50 smell, og 5000 kroner for 100 smell. Da begynner vi jo å nærme oss prisen for en brukt hagle i kaliber 12!


Og patronene fra franske FOB i kaliber 20/67 med nummer 5 hagl koster omtrent det samme som de amerikanske. Da er nok britiske Eley sine små Grand prix patroner i kaliber 20/65 til 25 kroner per smell et bedre valg for de fleste rypejegere. Men det er et åpent spørsmål hvor mange av disse patronene Jakt og Friluft har på lager, for jeg har en mistanke om at også disse patronene er «gamle» patroner, med andre ord rester fra det forrige blyforbudet sin tid. Og hva skal de som vil jakte større fuglevilt gjøre? Er eneste alternativ å kjøpe Federal patroner til 50 kroner skuddet?


Har kaliber 20 egentlig noen fremtid i Norge? Vi har blitt pålagt av EU og av Myndighetene våre å ikke bruke blyhagl i de fleste jaktsituasjoner, men utvalget av miljøvennlige haglpatroner i kaliber 20 er mildt sagt marginalt, og i tillegg er de få patronene som finnes der ute svindyre.


Er problemet at det er mangel på vismut og på vismut patroner i Europa, eller er problemet at norske importører vegrer seg for, eller ikke vil prioritere å ta inn patroner i kaliber 20?

«De fleste som har en kaliber 20 har sikkert en kaliber 12 også. De får heller bruke den!». Er det slik importørene her til lands resonerer?


Noen gjør som Støre, de skylder på krigen i Ukraina. Men har ikke riflepatroner og haglpatroner to helt forskjellige produksjonslinjer og produseres de ikke på ulike steder? Og hvor mange ukrainske soldater er det som bruker hagle?


Hvorfor finnes for eksempel ikke britiske Gamebore sine vismut patroner i kaliber 20 i Norge? Eller hvorfor tar man ikke inn Eley`s nye VIP bismuth patroner? Også spanske Rio har gode venatum bismuth patroner i kaliber 20 som tidligere har vært å få kjøpe hos Landrø, og som fortsatt burde ha vært tilgjengelige for oss nordmenn.


En ting er i hvert fall sikkert; uten tilgang til egnet jaktammunisjon har ikke kaliber 20 lenger noen fremtid her til lands. Men kaliber 20 er jo i utbredelse det nest største haglekaliberet i Norge, så det burde definitivt være et marked for patroner i dette kaliberet.


De fleste jaktbutikker i Norge selger fortsatt hagler i kaliber 20, eller de har dem i hvert fall i sitt sortiment. Det blir omtrent like dumt som om en musikkforretning skulle selge trommer, men ikke trommestikker!

 

ความคิดเห็น


Siste innlegg:
bottom of page