top of page
  • Tore Danielsen

Småviltjakten 2022 er i gang!


For mange av oss småviltjegere starter jaktsesongen 21. august med jakt på gressender og ringduer. Og noen er til og med så heldige at de har tilgang til jakt på gås fra 1. august. Men vi må ikke glemme at august er en sommermåned, og at felte fugler bør gjøres opp så raskt som mulig etter jakten. For det er ikke lenge en stokkand eller en ringdue kan henge i varmen før de berømte 40 døgngradene er nådd. August jakt i en behagelig sommertemperatur kan være en spennende og flott naturopplevelse. Og dessuten er fuglene gjerne litt mindre sky enn senere på høsten, noe som kan gi gode skuddmuligheter.


Jeg har ikke vært på andejakt i år, men tirsdag 30. august så stakk jeg en liten tur østover, nærmere bestemt til Hokksund, for en ettermiddags økt på duejakt sammen med en lokal jeger som heter Joakim. Denne dagen var en utrolig flott og varm sensommerdag, og på kjøreturen østover var det ikke fritt for at tanken slo meg at det kanskje heller hadde vært mere riktig å være på stranden enn på duejakt denne dagen! Men en avtale er en avtale, og det var for sent å ombestemme seg nå. På kjøreturen østover så jeg massevis av ringduer langs E18. Det er ingen tvil om at dette er en art i sterk vekst. Kanskje duejakta om

noen år blir den nye folkejakta? Jeg møtte Joakim ved Eiker senteret, og så kjørte vi i noen minutter til åkeren hvor vi skulle jakte. Joakim ordnet med lokkefuglene, og han satte også opp flere kamuflasjenett som vi skulle skjule oss bak. For når vi jakter duer, så er det kamuflasje som gjelder, og det er viktig å vise så lite hud som mulig, derfor er også hodeplagg og hansker et must. Ringduene har som kjent falkeblikk, og de er spesielt flinke til å se hud og farger.


Ringduene var ikke enkle å ha med å gjøre denne dagen, og de ville helst fly rett utenfor skuddhold. Og faktisk så var det kun én due som slo for lokkefuglene våre. Men den fuglen lever ikke lenger. Og da økten vår var over satt jeg igjen med en fin bukett med ringduer. Jeg hadde gledet meg i hele sommer til å prøve min nye Beretta 690 Ultraleggero på praktisk jakt, og jeg syntes at den leverte flott. Og de gangene som det ble et bomskudd, så var det helt klart ikke våpenet, men skytteren sin feil. Ultraleggero`n opplevdes som både livlig og rask å skyte med, samtidig uten å være for lett, slik at svingen i hagla blir dårlig. Så nå har min nye hagle felt vilt, den er med andre ord ikke jomfruelig lenger. Det eneste jeg angrer på, var at jeg ikke hadde med meg ekstra choker ut på åkeren. Vanligvis er ½ og ¼ choke en standard konfigurasjon som det er vanskelig å trå helt feil med, men akkurat denne dagen så skulle jeg gjerne hatt full og ¾ choke i pipene, slik at jeg kunne ha strukket skuddholdene på overflyvende duer en del lenger. Dersom ringduene hadde slått for lokkefuglene slik som de vanligvis gjør, ville ½ og ¼ choke ha vært perfekt, men det ville de ikke gjøre denne dagen.


Uansett, småviltjakten 2022 er i gang, og for min del så ble det en spennende start en ettermiddag i Hokksund. Nå ser jeg med forventning frem imot turer på heia og ikke minst til Danmark kommende høst!Comments


Siste innlegg:
bottom of page