top of page
  • Tore Danielsen

Test av Nitedals vismut patroner i kaliber 12


De kom sent, men de kom godt, de etterlengtede nye vismut patronene fra Nitedals, og for mange jegere reddet de kanskje jaktsesongen 2023. Men selv om både patronene og eskene ser veldig norske ut, så er de ikke produsert i Norge, og denne gangen heller ikke i Sverige. På eskene står det at de alle er produsert for Norma AS av Nobel sport i Spania.


Etter at det nye blyforbudet fra EU ble tredd ned over oss i fjor, kan vi ikke lenger jakte med blyhagl nærmere enn 100 meter fra nærmeste vannpytt, og de er det jo som kjent ganske mange av i norsk natur. I praksis vil vel det si at vi bare kan jakte ringduer, gjess, hare, rev og rådyr med bly, dersom vi sitter midt ute på et jorde eller en åker, og er lengre borte enn 100 meter fra nærmeste pytt, bekk, tjern eller vann.

  

Siden blyhagl nå er forbudt å bruke i de fleste jaktsituasjoner, må vi dessverre igjen bruke patroner med andre typer hagl. Og blant disse er vismut det mest allsidige alternativet. Materialet har mange av de samme gode egenskapene som bly, men er litt lettere og sprøere. Og vismut patroner kan brukes i alle våpen, også i gamle hagler.

  

På fjellet og i skogen er vismut patroner et mye bedre alternativ enn stålhagl patroner, da de harde stålhaglene ofte kan gi rikosjetter ved treff i fjell eller tre. Det mest negative med vismut patroner er selvsagt prisen. De fire ulike patronene som jeg tester denne gangen har en veiledende pris fra kr 29,90 ( Nitedals bismuth rype) til kr 37,90 ( Nitedals spesial retro). Det er stive og ubehagelige priser, men langt fra så ille som Nitedals tungsten, som koster hele 99,90 per smell. For da begynner det virkelig å bli dyrt å være jeger!

  

Per dags dato er fire ulike typer vismut patroner fra Nitedals tilgjengelige i butikkene, og de er alle i kaliber 12. Nitedals rype kommer i kaliber 12/70 med 32 gram hagl i US 6. Nitedals spesial kommer også i 12/70 med 34 gram hagl i størrelsene US 4,5 og 6. Nitedals spesial retro kommer i 12/65 med 30 gram hagl i US 6. Og sist, men ikke minst så kommer Nitedals ekspress i 12/70 med 36 gram hagl i US 2,3,4 og 5.

  

Hva da med oss som ofte jakter med hagler i kaliber 20? Lenge så det beksvart ut, men nå kan det endelig se ut som det lysner litt i horisonten. For ifølge deres egne hjemmesider har Norma nå en Nitedals ekspress i kaliber 20/70 på gang, og denne 28 grams patronen skal etter planen leveres i haglstørrelsene US 2, 4 og 6.

  

Opprinnelig planla Norma en Nitedals rype bismuth i kaliber 20/70 i US 7. Om dette prosjektet ble skrinlagt vet jeg ikke, men det kan se sånn ut, for denne patronen var aldri å finne i butikkhyllene. Jeg, og sikkert flere andre, skrev til Norma, og påpekte at en slik patron ville få et veldig snevert bruksområde. Ja, den ville i praksis bare være en patron for jakt på det minste fugleviltet, som ryper, ringduer og rugder, – og vi som jakter med kaliber 20 ønsker selvsagt å kunne skyte større småvilt også. Men det som virkelig hadde vært bra hadde vært om Nitedals hadde kommet med en 32 grams magnum patron i kaliber 20/76 i størrelsene US 1, 2, 3, 4 og 5, for 28 gram hagl blir nok litt marginalt ved jakt på rådyr, rev, gjess og storfugl.


De eneste vismut patronene i kaliber 20/76 med 32 grams ladning som er tilgjengelige på det norske markedet per dags dato, er amerikanske Federal sine patroner som importeres av Schou, og disse patronene koster rundt 50 kroner per smell! Foreløpig finnes Nitedals vismut patroner bare å få kjøpt i kaliber 12, og denne testen bekrefter at de er jevnt over gode patroner.


Til testen brukte jeg min Beretta silver hawk 471 med cylinder og ¼ trangboring. Dette er et velegnet våpen for raske skudd på korte hold, gjerne tidlig i jaktsesongen. Skuddholdet i testen er 25 meter og jeg brukte en bueblink med fargene gul, rød, blå og sort.


Den innerste sirkelen, den gule, har et areal på 50 cm2. Den er omtrent like stor som en vaskeball. Denne kan vi si er representativ for treff i vitale deler i en rype. Tar man med den røde sirkelen også, så har man et areal på 200 cm2, omtrent som en liten håndball. Dette arealet er representativt for vitale treff i en litt større fugl, som en orrhane, en fasan eller ei stokkand.


Den patronen som nok skuffet meg mest i denne testen var Nitedals rype, som også er den billigste av de fire patronene. Dekningen i sentrum av svermen var etter min mening litt for dårlig, og det uavhengig av om jeg skjøt med cylinder eller ¼ trangboring, - skuddbildet var omtrent helt likt. Også Nitedals retro testet jeg med begge løpene, men her var det et tettere skuddbilde og flere treff i fargene, spesielt i blå sirkel, når jeg skjøt med ¼ trangboring. De patronene som gikk best i mitt våpen, var nok likevel Nitedals spesial 34 gram og Nitedals ekspress 36 gram. Nitedals spesial 34 gram i US 6 vil nok være mitt førstevalg til rypejakt, mens Nitedals ekspress 36 gram i US 5 vil være mitt førstevalg til litt større småvilt.


Disse gode men svindyre patronene vil jeg spare til jakta begynner, og på grunn av prisen, så skjøt jeg bare ett testskudd med hver av disse. For jeg har nemlig betalt for alle disse dyre patronene fra egen lomme!

 

 

Nitedals rype bismuth kaliber 12/70 32-gram US 6  cylinder choke

Treff i gul sirkel: 4 , treff i rød sirkel: 21 , treff i blå sirkel: 18 , treff i sort sirkel: 32 – totalt antall hagl i farger: 75

Testens billigste patron, hvis man da i det hele tatt kan kalle rundt 30 kroner skuddet for billig, var også den patronen som skuffet meg mest i testen. Det er en brukbar patron for rypejakt, men den har etter min oppfatning for tynn dekning i sentrum av svermen. På mange måter minnet den meg veldig om en spreder patron, og det var uten tvil denne patronen som spredte haglene mest. Det er sikkert en bra patron for korte skuddhold, men over 25 meter blir skuddbildet for glissent når man bruker relativt åpne choker.

 

Nitedals rype bismuth kaliber 12/70 32-gram US 6 ¼ choke

Treff i gul sirkel: 3 , treff i rød sirkel: 20 , treff i blå sirkel: 24 , treff i sort sirkel: 33 – totalt antall hagl i farger: 80

Siden Nitedals rype oppførte seg veldig likt en sprederpatron når jeg skjøt med cylinder choke, så ville jeg teste den med ¼ choke også. Men som testen viser ble resultatet omtrent det samme, med bare 5 flere hagl i blinkens farger fra gult til sort, sammenlignet med når jeg skjøt med cylinder choke. Jeg tenker at dette er en patron som kanskje trives best med litt trangere choke enn de to mest åpne. Jeg burde kanskje ha testet den med et våpen med ½ trangboring også, men gjorde det ikke. Gjerrig som jeg er droppet jeg det på grunn av prisen.

 

Nitedals spesial bismuth retro 12/65 30 gram US 6 cylinder choke

Treff i gul sirkel: 8 , treff i rød sirkel: 36 , treff i blå sirkel: 20 , treff i sort sirkel: 27 – totalt antall hagl i farger: 91

Nitedals spesial retro gir bedre dekning i sentrum av svermen enn Nitedals rype, og det til tross for at det er en liten 12/65 patron med bare 30 gram hagl. Dekningen er grei nok, men det er litt tendenser til sammenklumping av hagl enkelte steder, og svermen er litt tynn i ytterkantene. Dette er uten tvil testens miljøvinner, siden den både har papphylse og nedbrytbar forladning. Problemet er at disse hylsene kan svelle dersom det begynner å regne, og da kan de bli nesten umulige å få inn eller ut av kammeret, noe som kan være vanvittig frustrerende i en skuddsituasjon. Dette er en trivelig og nostalgisk patron som kommer til sin rett på solskinnsdager i fjellet. Men den største ulempen er nok prisen, for dette er testens dyreste patron med en veiledende pris på kr. 37,90.

 

 

Nitedals spesial bismuth retro 12/65 30 gram US 6 1/4 choke

Treff i gul sirkel: 6 , treff i rød sirkel: 27, treff i blå sirkel: 46 , treff i sort sirkel: 34 – totalt antall hagl i farger: 113

Med ¼ choke leverer denne miljøpatronen et nærmest optimalt skuddbilde på 25 meters hold. Det er litt tynt med hagl kl. 4 i blå og sort sirkel, men ellers er dekningen både jevn og fin. Og i motsetning til Nitedals rype så ser man med denne patronen tydelig forskjell på skuddbildene med de to forskjellige chokene: Det er 22 flere hagl i fargene fra gult til sort ved bruk av ¼ choke sammenlignet med cylinder choke, og det til tross for at den lille patronen bare inneholder ca. 288 hagl. Den bør derfor være et veldig godt alternativ ved jakt på mindre fuglevilt i fint vær.

 

Nitedals spesial bismuth 12/70 34 gram US 6 ¼ choke

Treff i gul sirkel: 16 , treff i rød sirkel: 23 , treff i blå sirkel: 51 , treff i sort sirkel: 37 – totalt antall hagl i farger: 127

Dette var den patronen i testen som falt mest i smak hos meg. Rekylen var helt grei, til tross for den litt tyngre ladningen, og dekningen var svært jevn og tett med ¼ choke på 25 meters hold. Kanskje et lite hull i svermen kl. 11 i rød sirkel, men viltet ville ha dødd i skuddet uansett hvor i blinken det hadde vært. Denne patronen kommer også med haglstørrelse US 4 og US 5, noe som gjør den aktuell for det meste av småvilt. Testpatronen var i US 6 og inneholder ca. 306 hagl. Også denne patronen har nedbrytbar forladning og er derfor bra for miljøet, om man husker å plukke med seg de brukte plasthylsene da. Av de fire patronene i testen så ville nok dette ha vært mitt førstevalg til rypejakt med min Beretta silver hawk.

 

Nitedals ekspress bismuth 12/70 36 gram US 5 ¼ choke

Treff i gul sirkel: 13 , treff i rød sirkel: 38 , treff i blå sirkel: 45 , treff i sort sirkel 44 – totalt antall hagl i farger: 140

Denne patronen leveres ikke i US 6, men i US 2,3,4 og 5. Og selv om haglene er et knepp større, så var dette likevel den patronen som satte flest hagl i fargene i blinken fra gult til sort, med hele 140 treff, - det er imponerende! Storebroren blant Nitedals sine vismut patroner leverer, og den har en tett og fin dekning, til tross for et lite hull kl. 1 i rød og blå sirkel og kl. 5 i blå og sort sirkel. Patronen har en litt kraftig rekyl på grunn av den tyngre 36 grams ladningen, og den har en utgangshastighet på hele 410 m/s. Men det er uten tvil den rette patronen for litt større og mer hardskutt vilt, selv om den også er blant de dyreste alternativene med en veiledende pris på kr. 36,90 per smell. Jeg ser fram imot å bruke de resterende 9 patronene i esken på andejakt til høsten, og hvem vet? Kanskje jeg kan være heldig og komme over en storfugl eller to? Ja, for det må være lov å se på den fine grønne esken og drømme!

Siste innlegg:
bottom of page