top of page
  • Tore Danielsen

Klassisk novemberjakt på Fyn og Langeland

I uke 45 var det endelig klart for et av årets høydepunkter rent jaktmessig; Klassiske klappjakter på fasaner og ender i Syd-Danmark! Det var med spenning og forventning at Marianne og jeg kjørte i land fra Super Speed 1 i Hirtshals onsdag den 9 november. Vi oppdaget snart at det var nesten like kaldt i Danmark som hjemme i Kristiansand. Både snø og rim dekket bakken, og hele Danmark opplevde kuldesjokk.

Som så mange ganger tidligere satte jeg også i år kursen mot de danske øyene Fyn og Langeland, eller "Fasanland" som jeg spøkefullt liker å kalle dem. For i denne delen av Danmark er det ingen mangel på fuglevilt. Planen var å delta på to jakter på denne turen; En jakt på Skattebøllegård på Langeland den 10 november og en jakt på Sludegård ved Nyborg på Øst-Fyn den 12 november. Første gang jeg jaktet på Langeland var i desember 2002, og første gangen på Fyn var i desember 2005. Det har i årenes løp blitt rene tradisjonen for meg å delta på slike jakter. Hos Anders Pontoppidan Møller på Skattebøllegård har jeg deltatt hvert år siden 2010. På Sludegård var jeg første gang i 2005, men da med en helt annen jaktarrangør. I 2015 var jeg så heldig å få kontakt med Kjeld E Larsen, som per dags dato er leder for den meget velfungerende konsortiejakten på Sludegård. Da hadde jeg lengtet tilbake til Sludegård helt siden mitt første møte med dette herlige stedet i 2005!

Siden Marianne og jeg skulle være litt lenger enn vanlig i Danmark denne gang, valgte vi et billig men bra overnattingsalternativ. På BnB Thurø ved Svendborg fikk vi bo på et flott rom med eget bad til rundt 500 kroner per natt for to personer. Det blir nok ikke siste gang vi kommer til å overnatte på Thurø; vi fikk servert varme rundstykker og kald juice på døra til frokost, eller "morgenmad" som det heter i Danmark. Frokost spiser forøvrig Danskene omkring klokken 12. Thurø er en flott liten øy rett øst for Svendborg, med veldig vakker natur og flotte bademuligheter om sommeren.

Torsdag 10 november 2016 - Skattebøllegård på Langeland

Skattebøllegård er en fantastisk eiendom som ligger på Nordlangeland, ikke mange kilometerne fra den mer kjente Stensgaard. Kjøreturen opp til Nordlangeland er en opplevelse i seg selv. Her kjører man gjennom mange koselige små landsbyer, eller "bølle" som det heter på Langeland. Man må kjøre gjennom både Lejbølle og Tullebølle før man endelig kommer til Skattebølle, - veldig morsomme navn for oss nordmenn. På veien kjører man også gjennom det pittoreske Tranekær med sitt karakteristiske rødbrune slott og helt særegne, middelalderinspirerte landsby. Gamle vindmøller står som silhuetter mot det bølgende landskapet. Åkrer og eng grenser mot frodige og viltrike skogholt.

Jeg ankommer Skattebøllegård i god tid før klokken halv ni om morgenen, observerer Anders i full aktivitet på gårdsplassen i det jeg parkerer bilen. Etter å ha blitt servert rundstykker og kaffe, er det klart for parolen presis klokken ni. Det deltar 13 skyttere på Skattebøllejakten i år, i tillegg til drivere, apportører og hundefolk. På samme måte som skytterne, kommer mange av disse igjen år etter år, som Curt fra Vejle og Kirsten fra Norge. Det blåses i jakthorn på gårdsplassen, og det hele er i gang!

Den første såten er utfordrende og vanskelig, og det blir en del bomskudd eller "forbier" som danskene kaller det, før jeg endelig lykkes med å sende et par ender i bakken. Været er i friskeste laget denne morgenen, og en til dels kraftig og kald vind gjør skytingen ekstra utfordrende. De fleste skuddene havner derfor godt bak fuglene.

Den andre såten blir imidlertid dagens høydepunkt for mitt vedkommende. Nå er jeg så heldig å få en av postene som skulle vise seg å være blant de aller beste! Mange av fasanene i dette drevet velger en fluktrute rett over meg, sannsynligvis på grunn av vindretningen. Det blir en "travel dag på jobben" som vi gjerne sier når vi får mange skuddsjanser. Fasanene kommer så tett at jeg ikke alltid rekker å få nye patroner i våpenet før fuglene er over meg igjen! Når dette drevet til slutt er over, har jeg felt omkring 15 fasaner og har vel nærmest fylt kvoten min for dagen, allerede.

Dagens tredje og siste drev foregår i et våtmarksområde eller en "mose" som danskene sier. Ikke mange "ugler i mosen her", men til gjengjeld plenty med ender og fasaner. Jeg får naturlig nok tildelt en post i utkanten av dette drevet, men også der ute blir det "ild i kanonen", og flere skuddsjanser. Jeg feller fire stokkender og en fasanhane før drevet blåses av og vi ikke lenger får lov til å skyte.

På paraden etter jakten ligger det 188 fuglevilt, cirka 65% av disse er stokkender og 35% er fasaner, de fleste flotte haner. Etter parade og hornblåsing samles alle til en hyggelig middag, og deretter følger et av dagens høydepunkter som har blitt tradisjon på Skattebøllegårdjakten; Dortes æblekage med krem!

Lørdag 12 november 2016 - Sludegård på Fyn

Marianne, som måtte melde forfall på torsdagen på grunn av sykdom, var heldigvis i form til å bli med meg til Sludegård på lørdagen. Der tok hun mange flotte bilder i løpet av dagen, og det er forklaringen på at det er fotografiene fra Sludegård som er de fineste denne gangen. Også på Sludegård starter man dagen med kaffe, rundstykker og snaps. På parolen deles jegerne inn i to lag, eller "hold", som man sier i Danmark. I motsetning til jakten jeg deltok på her i fjor, får alle jegerne lov til å ha meg seg våpenet sitt hele dagen denne gangen, også om man skal "gå igjennom" i såtene og drive frem viltet. Vi får beskjed om å være nøye på sikkerheten og kun skyte opp i luften , - 45 graders vinkel eller høyere for skuddet, er regelen.

Jakten blåses i gang med oppfløy på stokkender fra det vakre vannet like sørvest for gården. Vi rekker så vidt å komme på post før de første endene er over oss! Høyt og hurtig kommer de over de orange, høstfargede eikene som små jagerfly. Endene blir møtt med svermer av stålhagl, og kruttrøyken fra haglegeværene sanses tydelig i frostrøyken. Alt i alt blir 11 stokkender felt på Sludegård denne dagen. Jaktlabradorene apporterer de felte andefuglene med stor entusiasme. Jaktlysten er tydeligvis på topp både hos tobente og firbente denne frostrike morgenen.

I de neste fem såtene jaktes det primært på fasaner. Dagen går veldig bra for meg etter hvert som den skrider frem. Jeg feller fasaner i hver såt, bortsett fra i såt fem hvor jeg primært er driver, og er for langt unna fuglene til å kunne skyte. Mange av fasanene som felles på Sludegård denne dagen kommer usedvanlig høyt og flott over skytterne. Kvaliteten på denne jakten er i den absolutte toppklassen for konsortiejakt! Kanskje ikke så rart at dette er et populært konsortie å være medlem av? Det faktum at stemningen på Sludegård er svært hyggelig og miljøet blant jegerne usedvanlig positivt og oppmuntrende, er heller ingen ulemp.! Jaktene på Sludegård preges dessuten av ryddighet, orden og disiplin; her er det lite eller ingen slinger i valsen, noe jeg verdsetter svært høyt når jeg er på jakt. Mon tro om noen av herrene i dette konsortiet har bakgrunn fra det danske forsvaret?

De fleste jegerne på Sludegård fikk mange gode skuddsjanser denne dagen, og på paraden etter jakten lå det 90 fuglevilt; 79 fasaner og 11 stokkender. Selv felte jeg 11 fugl på Sludegård denne gang; 9 fasaner og 2 stokkender. Det var omkring halvparten av hva jeg skjøt på Skattebøllegård på torsdagen, men så var også jaktdagen på Sludegård dobbelt så rimelig! Samtidig var den kvalitetsmessig fullt på høyde med torsdagens jakt, og totalt sett var den minst like bra. Begge disse jaktdagene var noen av de bedre dagene jeg har opplevd i Danmark de siste årene, og om jeg skulle gi dem terningkast, ville jeg vil gi begge disse herlige og minnerike høstdagene terningkast seks!

Siste innlegg:
bottom of page