top of page
  • Tore Danielsen

Test av stålhaglpatroner for jakt


Selv om blyforbudet er opphevet, er stålhaglpatroner i høyeste grad fortsatt relevante. Dersom man vil skyte en stokkand eller krikkand, kan det ikke brukes blyhagl. Det samme gjelder ved jakt på gjess og vadefugler i våtmarksområder. De av oss som jakter i Danmark, vet at forbudet mot blyhagl fortsatt gjelder der. Det går for tiden rykter om bøter på inntil 1000 danske kroner per medbrakt patron, om man blir tatt på fersken med blyhaglpatroner i lommene i Danmark! I dette landet er det først og fremst stålhaglpatroner som er gangbar mynt. Bare et fåtall danske jegere, gjerne de som skyter med eldre sideliggere, bruker dyre bismuth og tungsten-matrix patroner. Noen få steder i Danmark, ved jakt i skoger hvor det tas ut tømmer og trevirke, vil man kunne møte på et lokalt forbud mot stålhaglpatroner, men det forekommer heldigvis relativt sjeldent. Jeg har deltatt på et sted mellom 50 og 100 jaktdager i Danmark siden 2002, og kun ved 4-5 anledninger har der vært et lokalt forbud mot bruk av stålhagl på jakten.

Test av 9 ulike stålhaglpatroner for jakt

De fleste haglskyttere er kjent med bruk av 24 grams stålhaglpatroner på leirduebanen, men disse fungerer dårlig på jakt. Selvfølgelig bortsett fra ved jakt på det aller minste og mest lettskutte fugleviltet, som for eksempel rugde og ringdue. Jeg har derfor testet ni ulike stålhaglpatroner beregnet for jaktbruk; 4 amerikanske og 5 europeiske. De amerikanske er laget av produsentene Federal og Winchester. De europeiske er laget av svenske Gyttorp, tyske Rottweil og britiske Gamebore. Ved bruk av stålhaglpatroner på jakt er det vanlig å gå opp 2-3 haglstørrelser sammenlignet med blyhagl. Det er fordi stål er ca 30% lettere enn bly. For at et stålhagl skal ha samme anslagsenergi som et blyhagl, må haglstørrelsen og / eller hastigheten på haglet være langt høyere enn for blyhaglet - det er enkel fysikk. Dette har produsentene av stålhagl tatt konsekvensen av, og dagens stålhagl har langt høyere hastigheter og vesentlig bedre ballistiske egenskaper enn de stålhaglpatronene som var på markedet ved innføringen av Blyforbudet i Norge i 2005. I denne testen har jeg ikke hatt mulighet til å måle anslagsenergien og penetreringsevnen til de enkelte stålhaglene. Jeg har derfor kun studert skuddbildene og telt antall treff i rypefiguren. Denne testen er derfor på ingen måte komplett. Den gir kun informasjon om hvilke patroner som gir det beste og jevneste skuddbildet i mitt våpen.

Noen av patronene i testen har jeg testet på praktisk jakt, andre ikke. Mine personlige, subjektive erfaringer med de patronene jeg har brukt på jakt er også tatt med i regnestykket. Patronene jeg har valgt er testet med tanke på jakt på stokkender og fasaner. Det vil si med tanke på middelstort fuglevilt. Jeg vil ikke anbefale patronene i testen til større vilt som rev eller rådyr, muligens bortsett fra Fedreal Black Cloud US3. Haglstørrelsen bør ideelt sett være høyere enn US3 til jakt på rev og rådyr. Til testen benyttet jeg en Beretta SV10 Prevali med 76 cm løp og 1/2 (M) choke. Skyteavstanden var 30 meter. En avstand som anbefales som maksimal skyteavstand ved bruk av stålhaglpatroner på fuglejakt. Som blink benyttet jeg NFJJ sin jaktfelt-rype kode DV 7. Denne rypefiguren er omtrent så stor som en røy, det er en mega-rype, langt større enn våre levende ryper! Rypeblinken har to sirkler; en indre og en ytre. Jeg har fintelt antall treff innenfor begge disse to sirklene Treff i ben og hale på figuren er ikke tatt med i denne testen.

Amerikanske versus europeiske stålhaglpatroner

I forbindelse med gjennomføringen av testen registrerte jeg et tydelig skille mellom de amerikanske og de europeiske haglepatronene. Ikke bare er de amerikanske importpatronene vesentlig dyrere enn de europeiske, de oppfører seg også annerledes i hagla. Tre av de amerikanske patronene var 3 tommers, 76mm patroner med lange hylser som inneholder ca 20% flere hagl enn 70mm patronene. Derfor opplevde jeg det nærmest som et paradoks at de amerikanske 76mm patronene spredte haglene mer og hadde mye "løsere" skuddbilder enn de europeiske. Man skulle forvente at de lange, amerikanske patronene ville gi en mye tettere sverm, men det gjorde de altså ikke. Tvert imot så minnet de litt om sprederpatroner sammenlignet med de mye mer tettskytende europeiske patronene. Dette funnet overrasket meg veldig. Dessuten var rekylen ved bruk av de amerikanske patronene i drøyeste laget. Winchesters 39 grams Blind Side patron i 12/76 fikk selv min 3,5 kg tunge sporting hagle til å sprette godt i hendene på meg! Et annet viktig moment når vi sammenligner europeiske og amerikanske stålhaglpatroner er prisen. De amerikanske kan være opptil fire ganger så dyre som de europeiske per smell! For eksempel har Winchester Blind Side en veiledende pris på 18 kr per patron. Rottweil Steel kan kjøpes til rundt 5 kr per patron. Og i Sverige får man en eske med 25 stk Gyttorp Wetland 12/70 US 3 til rundt hundrelappen - svenske kroner! For å si det slik: De amerikanske patronene i testen skuffet meg ganske kraftig, mens flertallet av de europeiske patronene imponerte meg. Skuddbildene var i de fleste tilfeller jevnere og treffprosenten bedre hos de europeiske enn hos de amerikanske. Dette reiser et opplagt spørsmål: Er det noen vits å betale i dyre dommer for amerikanske tretommers patroner når de europeiske 70mm patronene trolig fungerer bedre på jakt? Er de amerikanske stålhaglpatronene oppskrytte, mens de europeiske patronene egentlig er langt bedre enn sitt rykte?

Her er resultatene av testen:

Winchester Blind Side 12/76 US 5 39 gram

Indre sirkel - 5 treff. Ytre sirkel - 24 treff. Totalt 29 treff

Jeg startet testen med den patronen jeg hadde høyest forventninger til, den desidert dyreste patronen i testen. Valgte haglstørrelse US 5 med tanke på fasaner i Danmark. Importøren skryter av at denne pluggen inneholder 15% mere hagl enn tilsvarende patroner, og at haglsvermen er 25% større. Haglene i patronen skal visstnok være hexagonale og kubeaktige, ikke runde. Dette gjør at et større antall hagl nærmest kan stables i patronen. Haglene ligger i en plasthylse inni patronen som er omtrent like stor som en 12/70 patron! Denne plastbeholderen blir liggende igjen på slagmarken etter at patronen er avfyrt og den bør så absolutt fjernes. Den blir sikkert populær hos grunneiere og jaktarrangører i Danmark! Rekylen fra patronen var grell, men det som skuffet mest var hvor tynn haglsvermen fra patronen var, sammenlignet med andre patroner i testen. Skuddbildet var likevel et av testens jevneste og patronen får derfor en svak firer. Karakter: 4

Federal Speed Shok Stål 12/70 US 4 32 gram

Indre sirkel - 1 treff. Ytre sirkel - 13 treff. Totalt 14 treff.

Testens største skuffelse! Jeg var kanskje litt uheldig og satte haglsvermen litt lavt og litt til høyre på dette testskuddet, men likevel! Denne patronen holdt ikke mål, og hadde det vært en ekte røy og ingen pappskive, ville vi potensielt kunne ha hatt en stygg skadeskyting. Haglsvermen er svært tynn og ujevn, den har områder med kraftige sammenklumpinger av hagl, og også områder helt uten hagl. Skuddbildet på pappskiven står derfor etter min vurdering til stryk. Veiledende pris for patronen er rundt 8 kr per skudd, så dette er ingen billig patron heller! Det er svært tvilsomt om jeg kommer til å kjøpe flere pakker med disse skuddene. Studer skuddbildet og vurdèr selv om denne patronen er liv laga eller ikke! Karakter: 1

Rottweil Steel 12/70 US 4 32 gram

Indre sirkel - 13 treff. Ytre sirkel - 41 treff. Totalt 52 treff.

Rottweil Steel i US 4 er en meget god, billig og tettskytende patron. Med hele 52 treff i rypefiguren er der lite tvil om at denne patronen er svært dødelig for fuglevilt på 30 meters hold. Jeg brukte den mye på fasaner og ender i Danmark i 2016 sesongen og ble skikkelig imponert! Man forventer vel egentlig ikke en slik effektivitet og jevnhet i en billigpatron til rundt 5 kroner skuddet, men Rottweil Steel patronene smaker mer enn de koster, og gir "great value for money", som det heter. Jeg har bare godord å si om patronen i forbindelse med praktisk jakt. Jeg har felt stokkender med den på 35-40 meters hold som har vært døde i luften. Skuddbildet er relativt jevnt og pent selv om det ideelt sett nok kunne vært litt jevnere. Eneste tankekors ved bruk av denne patronen på jakt er at 52 treff i røya kanskje er litt i overkant mye, i hvert fall om man skal servere fuglen til middag! Karakter: 5

Rottweil Steel 12/70 US 3 32 gram

Indre sirkel - 15 treff. Ytre sirkel - 26 treff. Totalt - 41 treff.

Med sitt flotte, jevne skuddbilde og gode treffprosent både i indre og ytre sirkel hos jaktfelt-rypa, er denne patronen testens vinner! Patronen er svært lik broren i US 4 som er beskrevet overfor, men den et år eldre storebroren i US 3 er om mulig ennå litte grann hvassere! Prisen er den samme, så hos Rottweil får man mye god ammunisjon for pengene. Denne patronen er førstevalget mitt på andejakter i Danmark, hvor jeg av erfaring vet at den fungerer som smør i mitt våpen! Dersom det også er fasaner på menyen vil jeg vurdere å ha med noen ekstra Rottweil Steel US 4 patroner som inneholder litt flere hagl, eller kanskje ha 25 stk av hver i lommene, selv om forskjellen mellom bruk av Rottweil Steel i US 4 og US 3, i praksis nok er ganske marginal og kanskje ikke engang merkbar ved praktisk jakt. Karakter: 6

Federal Black Cloud 12/76 US 3 35,5 gram

Indre sirkel - 5 treff. Ytre sirkel 24 treff. Totalt 29 treff.

Federal Black Cloud patronene promoteres av ingen ringere enn The Duck Commander himself, Phil Robertson, patriarken fra TV programmet Duck Dynasty. Det var store forventninger knyttet til disse patronene da de kom på markedet for noen år siden. Haglene er kjegleformede, og de ser ut omtrent som en bitteliten valnøtt. Den skarpe kanten på haglet skal visstnok gir større sårkanaler og mer effektiv avliving av viltet, dette i følge produsenten selv. Jeg synes skuddbildet er litt ujevnt og uryddig, selv om det helt klart er godkjent. Med så mange treff av såpass store hagl som US 3 (3,5mm) i rypefiguren ville fuglen sannsynligvis vært død i skuddet. Svermen er likevel litt for ujevn og haglene klumper seg akkurat litt for mye til at jeg føler at jeg kan gi denne patronen noen høyere karakter enn en sterk treer. Andre vil kanskje komme frem til en annen konklusjon etter å ha studert skuddbildet nærmere, eller etter å ha testet patronen selv. Karakter: 3

Federal Black Cloud 12/76 US 4 35,5 gram

Indre sirkel - 7 treff. Ytre sirkel - 20 treff. Totalt 27 treff.

Lillebroren til overnevnte patron i haglstørrelse US 4 koster akkurat like mye som den første, med en veiledende pris på omkring 12 kr per skudd. For en pakke med 25 skudd ender prislappen på 300 kroner. Ikke akkurat billig! I likhet med storebroren i US 3 har også denne patronen en sterk rekyl, og jeg vil ikke akkurat påstå at den er behagelig å skyte med. Spesielt ikke om du må skyte mange skudd etter hverandre, slik man ofte gjør på en klappjakt. Det er en årsak til at de fleste danske jegere styrer unna stålhaglpatroner i kal 12/76! Om drepeevnen til denne patronen egentlig er så veldig fantastisk, vet jeg heller ikke. En gang jeg skulle skyte en stokkand med den, måtte jeg skyte hele 4 runder med patronen før fuglen lå stille i vannet! Trolig sprer denne patronen haglene mer enn patronen i US 3, og det er nok årsaken til at det ble 2 treff mer i jaktfelt-rypa med grovere patron! Om man studerer skuddbildet vil man se at det er preget av enkelte store hull, og disse hullene befinner seg heller ikke hvor som helst, men i sentrum av skuddbildet! Rett og slett for dårlig etter min vurdering. Karakter: 2

Gamebore Super Steel 12/70 ENG 4 32 gram

Indre sirkel - 15 treff. Ytre sirkel 42 treff. Totalt 57 treff.

Gamebore er en britisk produsent og britene har som kjent har sitt eget system for haglstørrelser. Engelsk nr 4 er en mellomting mellom norsk nr 4 og norsk nr 3, eller en mellomting mellom US 5 og US 4, om du vil. Haglene er ca 3,15 millimeter. Skuddbildet på pappskiva og treffprosenten i rypefiguren er slett ikke dårlig, selv om det finnes en del hull enkelte steder. Men jeg har brukt patronen på jakt i Danmark ved et par anledninger, og den imponerte definitivt ikke! Trolig er farten for lav og anslagsenergien til hvert enkelt hagl for liten til at den fungerer godt på jakt etter middelstort fuglevilt. Dessverre ble et par stokkender skadeskutt da jeg brukte denne patronen. Heldigvis hadde vi gode hunder med, og begge fuglene ble funnet og avlivet. Men det var likevel ingen hyggelig opplevelse. Min erfaring med denne her er som følger: Patronen er nærmest ubrukelig på stokkender og marginal til fasan. Den avliver ikke viltet effektivt nok, slik en god stålhaglpatron skal gjøre. Til mindre fuglevilt kan den nok fungere. Karakter: 2

Gamebore Super Steel 12/70 ENG 3 32 gram

Indre sirkel - 15 treff. Ytre sirkel - 39 treff. Totalt 54 treff.

Storebroren til den forrige patronen er utvilsomt et langt bedre valg til jakt enn lillebroren, selv om også denne patronen har sine klare begrensninger. Mild rekyl vitner om litt lav hastighet på haglsvermen. Denne patronen er nok, sett i lys av mine personlige erfaringer på jakt, marginal for stokkender, men grei nok til fasan og mindre fuglevilt. Den skyter tettere enn lillebroren og har derfor tilnærmet likt antall treff i rypa. Men det vises tydelig på skiva at disse haglene helt klart er større og grovere. Engelsk nr 3 er en mellomting mellom norsk nr 2 og 3, eller mellom US 3 og 4, om du vil. Haglene er ca 3,35 millimeter store og burde være hardtslående nok for en stor fasanhane! Patronen har en av testens jevneste og peneste haglsvermer med en fin fordeling av haglene over hele pappskiva. Også denne patronen er svært snill mot lommeboka med en pris på rett under 4 kr per skudd. Karakter: 4

Gyttorp Wetland 12/70 US 3 32 gram

Indre sirkel - 9 treff. Ytre sirkel 31 treff. Totalt 40 treff.

Jeg blir litt sjarmert av svenske Gyttorp sine haglepatroner; både av blyhaglpatronene og av stålhaglpatronene deres. Når patronene i tillegg er både billige og svært gode, ja da er det liten grunn til ikke å kjøpe dem når jeg er i Sverige! Jeg elsker å harryhandle Gyttorp haglepatroner. De faktum at patronene produseres her i Skandinavia er heller ingen bakdel. Jeg synes svenske Gyttorp Wetland er en av de beste stålhaglpatronene i denne testen. Skuddbildet er jevnt og greit og det er et passelig antall treff i fuglefiguren. Ikke noe "overkill" her, men nok hagl til en effektiv og human avliving. Det faktum at skuddbildet er litt ujevnt røver sekseren fra denne patronen, og den får i stedet en sterk femmer. Jeg har brukt patronen på andejakter både i Sverige og Danmark, og den har fungert helt utmerket overalt. Rekylen er relativt snill men hastigheten på haglsvermen virker likevel å være god nok. Dette er den eneste patronen jeg har felt to stokkender i luften med - i et skudd! Det skjedde på Langeland i Danmark i 2011. Karakter: 5

Siste innlegg:
bottom of page