top of page
  • Tore Danielsen

Andejakt på Sludegård


Et av mine favorittsteder for jakt i Danmark er den flotte eiendommen Sludegård, som ligger like sør for byen Nyborg på vestfyn. Første gangen jeg besøkte Sludegård var i desember 2005. Jeg ble begeistret for dette stedet, og da jeg for et par år siden fikk muligheten til å bli med på en jakt der, ble jeg overlykkelig. Jakten på Sludegård forvaltes per i dag av et såkalt konsortie, eller jaktlag som vi sier på norsk. Et konsortie under kyndig ledelse av Kjeld E Larsen.

Andejakt i sommertemperatur

Lørdag 23. september 2017 ble en fin, varm dag på Fyn i Danmark. Marianne og jeg overnattet på det fantastiske hotellet Nyborg Strand, rett nord for byen. Vi våknet opp til en nydelig sjøutsikt og sjøluft. Vinduet på hotellrommet vårt var ut mot sjøen, og vi fikk oppleve en rød soloppgang ut over det ordinære denne morgenen. Vi merket fort at det kom til å bli en varm dag, og at det kom til å bli vanskelig å jakte i mer enn skjorta. For med en temperatur opp mot 20 grader ble det skikkelig varmt å stå på post. Både Marianne og jeg ble faktisk solbrente denne dagen, for hvem tenker vel på å bruke solkrem i slutten av september?

Oppfløy på ender fra to dammer

Jaktformen vi deltok på denne dagen var såkalt oppfløy på ender. Det betyr at skytterne posterer rundt vann eller dammer hvor endene holder til. Drivere og hunder går så inn og jager opp endene. Endene kan skytes og felles når de kommer over de ulike postene. Denne jaktformen er ikke så vanlig i Norge, men svært vanlig i våre naboland, samt på de britiske øyer. Andejakten denne dagen var vanskelig fordi været var så bra. Sol og skyfri himmel betyr at endene flyr veldig høyt. Veldig mange ender passerte 50 – 80 meter over hodet på meg, og av selvsagte årsaker skjøt jeg ikke på disse. Effektiv rekkevidde for et hagleskudd på andejakt er maksimalt 35 meter, ja noen vil si 30. Litt frustrerende var det at de fleste av endene fløy så høyt, men et par av endene som kom nær nok måtte bite i støvet.

Når mange jegere jakter sammen

Det deltok rundt regnet 25 jegere på jakten, og det ble felt omkring 80 stokkender denne dagen. Når så mange geværer er i aksjon samtidig, blir det ekstra viktig å tenke på sikkerheten. Bare såkalt høye skudd opp i luften er tillatt, og vinkelen skal være minst 45 grader. Få steder i Danmark har et så godt sosialt miljø som jaktlaget på Sludegård. Det er et flott å være der, for jegerne på Sludegård er veldig hyggelige, høflige og omtenksomme. Det faktum at jeg som ikke-medlem av konsortiet har fått delta på flere av jaktene her som gjest de siste par årene, er på ingen måter en selvfølge. Det oppleves derimot som et stort privilegium. Både før og etter selve jakten, spiser man sammen og hygger seg. Alle deltar i en konkurranse hvor man skal tippe hvor mange «ben det blir på paraden». Hver fugl har som kjent to ben, så det er viktig å tippe et partall! Marianne vant konkurransen denne gang, fordi hun var den som hadde gjettet på færrest «ben» på viltparaden ved å tippe 164! Allerede klokken 12 på formiddagen var jaktdagen over, og vi kunne nyte det fine været resten av dagen. Reisen videre gikk til naturskjønne Gram i Sønderjylland, hvor vi slappet av og ladet batteriene til rapphønsjakten neste dag.

Siste innlegg:
bottom of page