top of page
  • Tore Danielsen

Storviltprøven bestått – nå nærmer jakta seg!En årlig eksamen som alle norske jegere som vil jakte med rifle på større vilt må bestå, er den obligatoriske storviltprøven. Med større vilt menes alt vilt fra rådyr og oppover. Det er også lovlig å jakte rådyr med hagle fra 25 september, men i de fleste situasjoner er nok rifla det beste alternativet. Selve storviltprøven består i at man må treffe med fem skudd innenfor en sirkel som er 30 cm i diameter på 100 meters avstand. Denne sirkelen befinner seg på en skyteskive med en mørk villreinfigur. Før man går opp til prøven må man skyte 2 x 15 obligatoriske treningsskudd på skytebanen over to kvelder. Man må med andre ord sette av minst to kvelder i året for å ta storviltprøven. Selv er jeg først og fremst haglejeger, men siden jeg har skaffet meg fellingstillatelse på 2 rådyr denne høsten, måtte jeg ta prøven i år. Vel, jeg pleier vel egentlig å ta storviltprøven hvert år uansett – just in case. Man vet jo aldri om man får sjansen til å få bli med på jakt! Bortsett fra én gang har jeg alltid bestått storviltprøven på første forsøk. Med et godt våpen, et ok kikkertsikte og litt lett trening er det egentlig ikke så veldig vanskelig å sette fem skudd innenfor en såpass stor sirkel. Men mange blir nervøse når de skal skyte prøven fordi andre gjerne sitter bak dem på benken og skal se på, - for det er veldig mange folk på skytebanen nå på sensommeren. Et godt råd er å bare gi blaffen i alle de andre mens man skyter prøven, og tenke at de sikkert har nok med seg selv. De har sikkert skutt et og annet bomskudd en gang de også! Den ene gangen hvor jeg ikke klarte storviltprøven på første forsøk brukte jeg en kikkertmontasje som ikke var god nok, slik at treffpunktet endret seg etter hvert skudd fordi kikerten løsnet – helt håpløst! Jeg skulle være lur og spare penger, og brukte en montasje jeg hadde liggende som egentlig var for salonggevær på min Tikka i 6,5x55. Det fungerte dårlig. Men selv om jeg gjorde meg til latter på skytebanen i Vennesla denne sommerkvelden i 2015, så klarte jeg til slutt prøven på fjerde forsøk!

Er vi for byråkratiske i Norge?

Det er ikke sikkert alle norske storviltjegere reflekterer over det, men Norge er faktisk et av få land i verden hvor jegerne må avlegge en årlig eksamen i skyting for å få lov til å jakte storvilt med rifle. I de fleste andre land, inklusive Storbritannia, er det ikke slik. Der stoler man på at storviltjegerne selv er voksne nok til å ta ansvar for å trene rifleskyting før jakten, samt påse at siktemidlene er rett innstilt før man drar ut på jakt. Er vi for byråkratiske her i Norge? Er vi verdensmestere i å måtte avlegge prøver og eksamener for den minste ting? For få andre samfunn er vel så opphengt i eksamener og forsøk på kvalitetssikring som vi her oppe på berget! Så langt jeg kjenner til finnes det ingen vitenskapelig dokumentasjon på at det skjer færre skadeskytinger av storvilt i Norge, til tross for storviltprøven. De fleste ansvarlige jegere vil nok være enige i at det både er riktig og naturlig å trene med rifla på skytebanen før jakt. Ikke minst er det viktig å få muligheten til å finjustere kikkertsiktet på våpenet eller våpnene man skal bruke. Samtidig er det lett å tenke at bruken av eksamener og prøver i Norge har «tatt litt av». Eller hva mener dere om saken?

Forventninger til årets jakt

Siden Marianne og jeg fikk en liten datter den 24. juni, kommer sannsynligvis jaktsesongen 2018 til å se litt annerledes ut i år, sammenlignet med tidligere år. Kort sagt så blir det færre reiser til utlandet, men samtidig litt mere jakt her i Norge. Som nevnt har jeg kjøpt jaktkort for to rådyr; Et i Kristiansand kommune og et i Skien kommune. Så får vi se om rådyrjakten lykkes i år, eller ikke. En tur til Danmark i slutten av oktober blir det forhåpentligvis også tid til, men ikke like mange turer som tidligere år. Men litt stokkender og fasaner i fryseren blir det vel! Og siden toresjaktturer.com sin eminente fotograf er i barselpermisjon, blir det nok dessverre ikke like mange fine fotografier på bloggen i høst sammenlignet med tidligere sesonger. Storviltprøven ble bestått den 20 august. Og selv om ikke alle de fem skuddene var perfekte, var de likevel gode nok til at jeg besto prøven. Skitt jakt til dere alle!

Comments


Siste innlegg:
bottom of page