top of page
  • Tore Danielsen

Sikkerhet på jakt i Danmark


Stadig flere nordmenn reiser hver høst på jakt i Danmark, spesielt på jakter hvor det skytes fasaner og stokkender. Selv har jeg jaktet fasaner, ender og diverse annet småvilt i Danmark hvert år siden 2005, og som oftest har det blitt mer enn én tur i året. Så etter snart 15 år vil jeg vel kunne si at jeg så smått har begynt å få litt erfaring angående dette med fuglejakter i Danmark.

En annen jaktkultur krever at vi som nordmenn tenker annerledes

Småviltjakt i Danmark foregår på en annen måte enn det gjør i Norge. I Norge går fuglejegere gjerne på støkkjakt, eller de jakter med stående fuglehund. Ofte er man alene eller sammen med noen få gode venner på en slik jakt. På en fuglejakt i Danmark derimot, samles gjerne opp mot 20 eller flere ulike jegere fra forskjellige steder for å jakte sammen på et ganske lite areal. Endel av disse jegerne kjenner hverandre ikke fra før, men felles for dem er at de alle har betalt for en plass på den aktuelle jakten. I en slik setting er det selvsagt viktig at man følger instruksjonene fra jaktlederen til punkt og prikke. For her finnes det ikke rom for individualisme eller egne løsninger! Det å alltid gjøre som du får beskjed om er helt grunnleggende når du jakter sammen med fremmede mennesker og er gjestejeger i et annet land. Om man på begynnelsen av dagen for eksempel får beskjed om at man «kun skyter flygende vilt», så skyter man selvfølgelig ikke på rådyr, hare eller rev. Om vi som nordmenn i fremtiden ønsker å være velkomne på jakt i Danmark, ja da må vi innrette oss etter og respektere de reglene og den etiketten som gjelder innenfor jaktkulturen der. For det er dessverre ikke alle steder i Danmark at norske jegere har et godt rykte. Det dårlige inntrykket må vi som nordmenn ta på alvor og gjøre vårt beste for å rette opp! Ofte handler kritikken om at norske jegere tøyer grensene for forsvarlighet, og at de ikke alltid er like nøye med å respektere 45-gradersregelen.

Kun høye skudd

På drivjakter og klappjakter i Danmark er hovedregelen at det alltid skal skytes såkalt «høye» skudd mot flygende vilt. Det er skudd i 45 graders vinkel eller høyere. Men mindre jaktlederen gir eksplisitt beskjed om at det er i orden å skyte «flatt» bakut etter at fuglen har passert deg, skal man aldri gjøre det. Norske fuglejegere har ofte god trening i å skyte «flate» skudd mot ryper eller orrfugl som letter fra bakken, men slike skudd er direkte livsfarlige på drivjakter og klappjakter i Danmark. På støkkjakt i Norge skyter vi gjerne på instinkt, men det kan vi ikke gjøre i Danmark. Husk på at det nesten alltid er drivere og hunder i skogen eller krattet rett foran deg og apportører og hunder bak deg. Derfor er det direkte livsfarlig å skyte lavt inn i «såten», som er det området som det drives gjennom. Om fuglene som kommer flyr lavt så skal du bare la dem passere, selv om de kommer rett imot deg! For det å skyte lavt på en fuglejakt i Danmark er like uansvarlig som å plutselig skifte kjørefelt i trafikken uten å sjekke verken sidespeilet eller blindsonen. Derimot er et skudd på en høy, overflygende fugl akseptabelt, selv med en av driverne 20 meter rett foran deg. Pass bare på at løpene på våpenet alltid peker rett opp i luften slik at de aldri svinger gjennom driveren når du løfter våpenet for skudd. Et jaktvåpen skal nemlig aldri peke mot et menneske - ladd eller uladd. I Norge er det akseptabelt å skyte fugler på bakken, kanskje spesielt fjellryper. Men det å skyte en fasan som løper på bakken eller en and som ligger på vannet, det gjør man bare ikke i Danmark. Så for all del husk; Ingen flate skudd, bare høye skudd opp i luften!

Bruk beskyttelse

Det er viktig å bruke beskyttelse når man er på fuglejakt i Danmark. I den forbindelse tenker jeg på tre ting; Det med å beskytte øynene, det med å beskytte hørselen og det med å være synlig for de andre jegerne som deltar på jakten. Et par rimelige skytebriller kan være en billig forsikring mot skader på øynene. De fleste slike skytebriller tåler treff fra hagl og vil beskytte øynene dine om så galt skulle skje at ulykken skulle være ute. Forestill deg et liv uten et eller begge øynene dine. Hvordan tror du det ville bli? For selv om sjansene for dette er ørsmå, så finnes det eksempler på jegere i Danmark som har mistet et eller begge øynene sine på en fasanjakt. Så hvorfor i det hele tatt ta sjansen på noe slikt når man har mulighet til å bruke gode, billige skytebriller? For én ting er helt sikkert: Det blir ikke noe mere jakt på deg om du blir blind! Hørselvern bør man alltid bruke for å beskytte hørselen sin, på jakt som på skytebanen. Selv et enkelt, kraftig smell kan som vi vet være nok til at hørselen blir ødelagt for alltid. Selv bruker jeg gjerne Napier Pro 9 sine lette og kompakte hørselvern på jakt. Disse hørselvernene bruker ikke batterier, og de er så små og lette at jeg nesten ikke merker dem i lomma mellom øktene. Likevel reduserer de smellet fra våpenet med opptil hele 32 desibel! Bortsett fra når man jakter ender på kveldstrekk, eller når man jakter gjess eller ringduer, bør man alltid bruke signalfarger på fuglejakt i Danmark. En hatt, en vest, en jakke, et par hansker, et armbind eller en krage i blaze orange eller en sterk rødfarge kan utgjøre forskjellen på om de andre jegerne ser deg eller ikke. Sjansene for at en stygg jaktulykke kan skje reduseres betraktelig om du er godt synlig for de andre skytterne på jakten.

«A Father`s Advice» - diktet som aldri går av moten

Et dikt som jeg tenker aldri kan siteres for ofte er Mark Hanbury Beaufoy sitt berømte og velbrukte dikt «A Father`s Advice». Beaufoy skrev dette diktet julen 1902 til sin 15 år gamle sønn Henry, i forbindelse med at sønnen fikk sin første hagle i julegave dette året. Beaufoy var en aktiv jeger og skytter, men han var også politiker og parlamentsmedlem for de liberale (Whigs) i Storbritannia. Hvor mange jaktulykker og skuddskader som dette diktet har bidratt til å forhindre i årenes løp, det finnes det ikke noe tall på.

A Father`s Advice

If a sportsman true you’d be Listen carefully to me. . .

Never, never let your gun Pointed be at anyone. That it may unloaded be Matters not the least to me.

When a hedge or fence you cross Though of time it cause a loss From your gun the cartridge take For the greater safety’s sake.

If twixt you and neighbouring gun Bird shall fly or beast may run Let this maxim ere be thine “Follow not across the line.”

Stops and beaters oft unseen Lurk behind some leafy screen.

Calm and steady always be “Never shoot where you can’t see.”

You may kill or you may miss But at all times think this: “All the pheasants ever bred Won’t repay for one man dead.”

Keep your place and silent be; Game can hear, and game can see; Don’t be greedy, better spared Is a pheasant, than one shared.

Siste innlegg:
bottom of page