top of page
  • Tore Danielsen

Tilbake til Sludegård


Når det gjelder jakt og jaktturer, så var Koronaåret 2020 definitivt mitt verste år - ever. Koronasituasjonen og reiserestriksjonene i fjor høst gjorde det vanskelig for oss nordmenn å reise på jakt til Danmark eller Sverige. Og heller ikke i Norge ble det noen fangst for meg i 2020. Av ulike årsaker ble det umulig for meg å få tid til å jakte due eller rype i august og september. Og da oktober endelig kom, ble Danmark plutselig rød sone, med reiserestriksjoner og varsler om innreisekarantene ved hjemkomst. Så etter hele to år med «måltørke», var det derfor en sann fryd å komme tilbake til Sludegård på Østfyn, og til det usedvanlig hyggelige jagtselskabet som disponerer jakten på den flotte eiendommen. Sludegård er et av mine favorittsteder når jeg er på jakt i Danmark, ja kanskje det beste stedet, totalt sett. Det beror ikke minst på de hyggelige uformelle menneskene som vi jakter sammen med der, samt at det nesten alltid er rikelig med vilt. I tillegg er disse jaktene svært godt organisert. Det er orden i rekkene, for å si det slik, noe man ikke minst kan takke de dyktige jaktlederne Benny og Paw for. Og sist men ikke minst, så koster ikke «billetten» skjorta! Men aller mest glad var jeg for at Marianne var med meg på turen til Danmark i år, for det er hele fire år siden sist hun var med til Sludegård. Det er utrolig hvor fort tiden flyr. Men som fotograf var hun litt skuffet over at lysforholdene på jaktdagen i år dessverre alt annet enn optimale. For værmessig ble det en grå og mørk dag med lite lys samt lavtrykk.


Koronapass i Danmark

Selv om vi nå skriver november 2021, så har visst ikke koronaen tenkt å gi seg helt ennå. Både i Danmark og i Norge er det for tiden en smitteøkning. Samme dag som Marianne og jeg reiste til Danmark, det vil si fredag den 12. november 2021, så ble det innført krav om koronapass ved alle spisesteder, utesteder og hotell i Danmark. Vi var ikke klar over dette, og vi fikk derfor nærmest sjokk da vi samme ettermiddag måtte vise koronapass for å få servert mat på en hamburgerrestaurant. Og da vi endelig ankom Hotel Nyborg Strand, måtte vi vise koronapass for å få tildelt et rom. Vi var glade for at vi begge var fullvaksinerte og hadde «papirene» våre i orden, ellers ville vi jo ha vært i skikkelig trøbbel på denne turen.


En god jakt den 13. november

Heldigvis så måtte vi ikke vise våre koronapass da vi ankom Sludegård tidlig om morgenen lørdag den 13. november! Dagen startet med morgenmad i jaktrommet klokken 8.30. Og deretter gikk jaktleder Benny igjennom reglene og planen for dagen. Den viktigste regelen på en slik jakt som dette er 45-gradersregelen. Det vil si at man bare skyter på fugler som er høyt oppe i luften, og ikke på de som flyr lavt, da dette kan være direkte livsfarlig. Deltakerne ble videre delt inn i to «hold» eller team, og som vanlig havnet jeg på hold 2. Jaktdagen ble en vellykket dag med mye fugl på vingene, selv om lavtrykket gjorde sitt til at noen av fuglene som kom ved mine poster fløy akkurat litt for lavt til at jeg, på grunn av 45-gradersregelen, kunne skyte på dem. Men det kom også flere fine og høye fugler, og det skjedde noe spennende hele tiden. Noen av fuglene gikk i bakken mens andre fortsatte ufortrødent videre. Det kom litt duskregn av og til i løpet av dagen, men det var aldri plagsomt. Totalt ble det drevet seks såter. Fire før lunsj, og to etter lunsj. Og som vanlig var vi 20 jegere som deltok. Det ble felt 124 fugl i løpet dagen – noe som må sies å være et veldig bra resultat. Det ble primært skutt fasaner og stokkender, men også tre snepper (rugder) og tre krikkender. Dagens lykkeligste jeger var nok Manfred som skjøt to snepper, et fuglevilt som har en betydelig høyere status der nede i Danmark enn her oppe i Norge! Før jakten gjettet alle deltakerne på hvor mange ben det ble på paraden, og Marianne, som gjettet på 240 ben, vant konkurransen. Hun gjettet også på at det kom til å bli skutt 300 skudd i løpet av dagen, og fasitsvaret ble 310. Veldig gøy at hun vant – hvorfor spiller hun ikke Lotto oftere? Nå gleder vi oss begge to veldig til å komme tilbake igjen til Sludegård i 2022. Under finner du Mariannes bilder fra jakten.
Comments


Siste innlegg:
bottom of page