top of page
  • Tore Danielsen

Sludegård 2018


Den ble akkurat så god som jeg håpet på, konsortiejakten på Sludegård på Fyn lørdag den 27. oktober 2018. Første gang jeg var på jakt med konsortiet på Sludegård var i 2015, så dette var det fjerde år jeg var så privilegert at jeg fikk være gjestejeger hos disse flotte folkene. Fram til i år har konsortiet vært ledet at Kjeld E. Larsen, som har bygd opp en fantastisk jakt på Sludegård gjennom mange år. Av helsemessige årsaker har Kjeld dessverre måttet trekke seg tilbake som leder, og har overlatt ansvaret til Benny og Paw. Disse to ledet dagen den 27.10 på en utmerket måte, med en videreføring av den høye kvaliteten som i mange år har kjennetegnet denne jakten.

Tre fasaner i første såt

Dette var den eneste fasanjakten jeg hadde planlagt i år, så dette var min eneste mulighet til å felle noen fasaner denne sesongen! I den første såten skulle jeg egentlig være driver, men var så heldig å bli plassert som sidepost på venstre flanke av drevet, men vinden i ansiktet. Det var rikelig med fasaner i denne såten, og snart begynte skuddene å smelle. Plutselig kom en stor fasanhane rett mot meg i fin høyde. Jeg hevet hagla, svingte gjennom fuglen og satt skuddet rett foran nebbet. Den flotte fuglen døde i skuddet og gikk i bakken. Like etter kom nok en stor fasanhane, og også denne felte jeg. Rett etterpå kom to fasanhøner over meg, og èn av dem ble liggende igjen på bakken. Det ble tre flotte fugler for meg i den første såten, noe jeg var kjempelykkelig over. Senere på dagen felte jeg ytterligere et par fasaner, samt fire stokkender.

Mye regn, men god jakt!

Til tross for at regnet periodevis høljet ned over oss den 27. oktober la det ingen demper på hverken humøret eller jaktgleden til de rundt 20 deltakerne på jakten. Men da det etter 3 såter var tid for lunsj, var det veldig godt å komme inn i jaktstuen og få varmet seg litt. Det ble servert flesk og duppe til deltakerne, og praten gikk livlig. Etter lunsj var det tid for 3 nye såter før jaktlederne syntes at vi hadde vært ute i regnet lenge nok! På paraden etter jakten lå det tett på 100 fuglevilt, og ca 75% var fasaner. Resten var stokkender, samt en rugde som hyggelige wiggo felte i den siste såten. Omkring 320 skudd ble avfyrt totalt, med et snitt på 3,2 patroner per fugl – et akseptabelt resultat. Jakten ble en ubetinget suksess, selv om det bare var rundt fem grader pluss og vind og regn på østfyn denne lørdagen. Jeg håper det ikke er siste gangen jeg får mulighet til å jakte på Sludegård, for det er en svært hyggelig totalopplevelse, og det er heller ikke en jakt som jeg blir fattig av å delta på.

Stålhagl eller vismut patroner?

I Danmark er det som kjent forbudt å bruke blyhaglpatroner, og valget står derfor i praksis mellom å bruke stålhagl eller vismut. Denne dagen var som sagt en flott dag på alle måter. Om jeg likevel skal klage på noe, så må det være det at jeg gikk tom for vismutpatroner på formiddagen og måtte bruke stålhaglpatroner på slutten av dagen. Min erfaring er at stålhaglpatroner ofte fungerer fint på stokkender, men er mindre egnet på fasaner. Dette er fordi fasaner i oktober og tidlig i november ofte kommer tettere på skytteren enn stokkendene, og skuddholdene gjerne blir kortere. Stålhaglene ligger i en kraftig plastkopp, og det gjør de lenge etter at de har forlatt løpet. Ja de kan faktisk ligge i koppen helt ut til 20 meter! Når vi samtidig vet at mange fasaner skytes på 15-20 meters hold i oktober, ja da blir det selvsagt vanskelig å treffe fuglene med stålhaglpatroner. Dette kan forklare en del «uforklarlige» bomskudd ved bruk av stålhaglpatroner på korte skuddhold – haglene er fremdeles i plastkoppen! Min anbefaling er derfor å bruke vismutpatroner ved fasanjakt i oktober og tidlig i november. Ja egentlig på alle fasanjakter. Likevel, senere i sesongen, når skuddholdene blir 30 meter eller mer, vil det ofte fungere bedre med de tettskytende stålhaglpatronene, enn tidligere i sesongen. Blyhaglpatroner er selvsagt forbudt i Danmark, noe som er forståelig med tanke på at det i dette landet blir skutt tusenvis av skudd på relativt små arealer, hver eneste høst.

Siste innlegg:
bottom of page