top of page
  • Tore Danielsen

Havfiske på Algarvekysten


17. mai 2017 ble litt annerledes enn tidligere år. I stedet for å gå i 17. mai-tog, reiste vi på havfiske på Algarvekysten utenfor Portugal! 13.-21. mai var Marianne og jeg på vår etterlengtede ferie i Portugal. Vi hadde gledet oss i flere måneder til denne ferieturen, og vi ble ikke skuffet. Temperaturen var perfekt - ikke for kaldt, ikke for varmt. I mai er naturen fremdeles grønn og frodig, til Portugal å være. Blomstringstiden er ennå ikke over. Kort sagt; mai er et nærmest perfekt tidspunkt for en ferie på den Iberiske halvøy, enten i Spania eller Portugal. Perioden med regn i området er stort sett over. The rain in Spain will end in May, er en setning vi har hørt mange ganger, og som for vårt vedkommende viste seg å være helt riktig. Vi hadde bare sol og flott vær hele uka!

På hotellet vi bodde, Porto Bay Falèsia, ble vi gjort oppmerksomme på at det fantes mulighet for å bli med lokale fiskere på en havfisketur utenfor kysten av Portugal. Det var en tur som varte i omkring 6 timer. Siden både Marianne og jeg elsker natur, friluftsliv og nye utfordringer, hev vi oss med på en slik havfisketur. 17. mai var den eneste dagen med havfiske den uka, så vi bestemte oss for å feire nasjonaldagen vår til sjøs!

Tidlig om morgenen 17. mai entret vi fiskebåten Santa Anna og satte kursen ut mot havet. Vi fikk ganske snart kjenne på elementene og naturkreftene ute på havet; sola, sjøsprøyten, saltsmaken, vinden og bølgene! Der jeg satt bak i båten kunne jeg ikke la være å tenke på Ernest Hemingways lille roman, The Old Man and the Sea, om den gamle fiskeren Santiago som etter mange års fiske, endelig fanget en kjempestor fisk. Eller var det fisken som fanget ham?

Planen vår var nemlig å forsøke å også fange storfisk. Det finnes vanligvis både Blue Marlin og Hai i området, og de lokale fiskerne hadde med seg fiskeutstyr for disse. Det ble fisket lenge og iherdig, men et napp fra de virkelig store fiskene, uteble. Kanskje var det litt for tidlig i sesongen for "Big Game Fishing", for de virkelig store fiskene kommer gjerne fra havområdene utenfor Mellom-Amerika til Portugal med de varme atlanterhavsstrømmene i juni, juli og august. Mindre fiskearter var det derimot en hel del av, og bøttene ble etter hvert fylt med mindre fisk!

Etter seks timer til sjøs merket vi at vi var klare for landjorda. Vinden hadde øket på i intensitet og styrke utover ettermiddagen, og bølgene gikk høyt. Det begynte å bli vanskelig å stå oppreist i båten. Solen stekte på oss, og vi var begge glade for at vi hadde smurt oss godt med Sun-Block faktor 50 på morgenen! At man kan kjenne seg ganske liten og ubetydelig langt der ute på havet er ingen hemmelighet. Her er det naturen som bestemmer, og naturkreftene kan være både brutale og nådeløse. Turen både til og fra havet tok omtrent en time hver vei. Vi var så langt ute på havet denne dagen, at vi ikke lenger kunne se strendene på Algarvekysten. Kun sandklippene og de høyereliggende områdene langs den vakre kysten var synlige fra båten. Men til tross for litt røff sjø mot slutten, ble havfisketuren den 17. mai 2017 en virkelig flott og annerledes naturopplevelse, noe som vi gjerne gjør om igjen. Fortrinnsvis litt senere på sesongen når sjansene for å få Hai eller Blue Marlin på kroken er høyere!

Siste innlegg:
bottom of page